2024. április 24., szerda
FONTOS

2021-től kedvezőbbek az őstermelőkre vonatkozó adózási szabályok

Az előző évben új törvény született a családi gazdaságokról, jelentősen változik az őstermelők adózása.

Ráfi Péter, a Békés megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője a 3Témában kiemelte, 2021-től módosul az adómentes értékhatár. Mivel a számítás alapját képező minimálbér 167 400 forintra emelkedett, ezáltal az éves minimálbér, így az adómentes értékhatár őstermelők esetében egymillió-négyezer-négyszáz forint lesz. Adómentes lesz továbbá az átalányadózó őstermelő jövedelme. Ez azt jelenti, hogy tízmillió-negyvennégyezer forint bevétel alatt teljesen adómentes az átalányadózó őstermelő bevétele.

Február 12-ig kellett megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, itt azonban több lehetőség is adott. Akik nehéz anyagi helyzetben vannak, az automatikus részletfizetési lehetőséggel is élhetnek, amennyiben a tartozás nem haladja meg az 500 ezer forintot. Fontos hangsúlyozni, hogy idén bővült azon számlák köre, melyet be kell nyújtani a NAV-hoz. Ez többségében olyan vállalkozásokat érint, melyek javarészt magánszemélyeknek állítanak ki számlát.

 

Ráfi Péter a hamarosan esedékes gépjárműadóval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy idén egy hónappal később kell fizetni a gépjárműadó első részletét, március helyett 2021-ben ez a határidő április 15.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …