2024. március 29., péntek
FONTOS

Fontos szerepet kaphat a hazai hadiiparban Gyula és Békéscsaba

Két éve dolgozik a kormány a magyarországi hadiipar újraélesztésén.

Az országot e szempontból hat területre osztották, melyből a legkiemeltebb terület a repülőgépipar. Ennek a központja Békéscsaba és Gyula lehet – hangsúlyozta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter a csütörtöki, békéscsabai sajtótájékoztatón. Ahhoz, hogy egy ilyen gyártelep sikeres legyen, ahhoz nagyon sok mindent kell tenni. Ennek az egyik pillére a békéscsabai repülőtér újraépítése.

Palkovics László folytatta, fontos a szakképzés újraépítése, illetve a szakképzés rendszerének az új tudásra való felépítése. Az elmúlt két évben a Békéscsabai Szakképzési Centrum meghatározta, hogy mi szükséges ahhoz, hogy Békéscsabán a repülőgép iparhoz értő, és abban történő munkavégzésre alkalmas szakembereket képezzenek.

Kovács József országgyűlési képviselő az eseményen kiemelte, nagyon reméli, hogy 10 év múlva egy Kecskeméthez hasonló, magas színvonalú ipar növi ki magát a térségünkben.

Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, mindenkit biztosít arról, hogy valamennyi kiemelt beruházás nagy figyelmet és segítséget kap, azon lesznek, hogy a beruházást minél hamarabb a Békés megyeiek rendelkezésére tudják bocsátani.

A csütörtöki program a gyulai városházán kezdődött, ahova szintén ellátogatott Palkovics László. Itt áttekintették az Airbus Helicopters gyulai gyárának építésével kapcsolatos kérdéseket. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, régen volt már iparfejlesztés Gyulán, utoljára 1979-ben épült termelőüzem, amely akkor a relégyár volt. Folytatta, két nagy város, Szeged és Debrecen között Gyula és Békéscsaba együtt képvisel demográfiai, gazdasági és politikai értelemben olyan erőt, amely képes alkotni, és képes a helyi polgárok, a térség számára olyan gazdaságfejlesztési programot végrehajtani, amely a térség vonzerejét, megtartó erejét növeli. Ennek a projektnek a legfontosabb eleme az, hogy együtt fejlődik az ipar és a szakképzés.

A nap folyamán áttekintették a gyulai déli iparterület infrastrukturális fejlesztésének egyes kérdéseit. A Magyar Kormány az elkerülő úton egy új körforgalmat fog építeni, amelyből biztonságosan megközelíthető lesz a déli iparterület, valamint kiépítik teljes mértékben a Rosu utcát, amely az iparterület egyik határát képezi jelenleg. Görgényi Ernő hangsúlyozta, a csütörtöki megbeszélések alapján kijelenthető, hogy bizakodóak lehetünk, hiszen az elvégzett 10 éves munkát követően Gyula és Békéscsaba legszebb napjai még csak ezután következnek.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …