2024. március 29., péntek
FONTOS

Több helyszínen folytatódtak hétfőn a Magyar Parasport Napjának gyulai eseményei

 

Reggel a Karácsonyi általános iskolában is rendeztek olyan programokat, melyek közelebb vitték a gyerekeket a fogyatékkal élő társaik problémáihoz.

A képeinken látható első osztályos tanulók a testnevelés órán ismerkedhettek meg a különböző feladatokkal. Az iskola tornatermében bekötött szemmel kellett feladatot csinálniuk a gyerekeknek.  A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindegyik korosztály nagy érdeklődéssel csinálja a feladatokat. Ilyenkor rácsodálkoznak a fogyatékkal élők világára. A feladatokat úgy állították össze, hogy három kategóriában, a vakok, a siketek és a mozgássérültek szemszögéből láthatták a hétköznapokat. Az első feladatnál vakon kellett megtalálni labdákat, ezt követően végig kellett sétálni egy pad tetején, a társ irányításával. A szemkötő lekerülésével egy mozgássérült feladatot hajtottak végre, ahol a gyerekeknek a kezüket használva, gördeszkával kellett hajtaniuk magukat. A harmadik feladatban pedig jeleléssel közölték egymásnak a közlekedési lámpa színeit. Hétfő délelőtt egy másik helyszínen is zajlott a program, a gyulai sportcsarnokban az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményének tanulói próbálhatták ki az egyes feladatokat. Az intézménybe sajátos nevelési igényű tanulók járnak, a programsorozat keretében hétfőn ők is megismerkedhettek a különböző parasportokkal.

A délelőtti eseményen résztvevő gyerekek együtt tanulnak azokkal a társaikkal, akik mozgáskorlátozottak vagy hallás, illetve látássérültek.  A hétfői program megnyitóján Kertes István, a Gyulasport ügyvezetője is köszöntötte jelenlévőket. Részletezte, milyen lehetőségek adottak a városban a parasportolók számára, és rámutatott azokra a sportágakra, melyekben korábban több gyulai sikert is feljegyezhettünk. A gyulai sportcsarnokban, az előző helyszínekhez hasonló feladatok várták a fiatalokat. Szintén a hétfő délelőtti órákban a gyulai 5. sz. általános iskolában is érzékenyítő program zajlott, ezeket a fotókat a reggeli eseményről kaptuk, ahol a járványügyi szabályok betartásával csak az érintett osztály lehetett jelen. A Mozgáskorlátozottak Egyesülete kerekesszék kölcsönzésével járult hozzá a programhoz. Elmondták, a cél az volt, hogy tudatosítsák tanulókban: “fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni.” A programsorozatról szóló hosszabb összeállítást a hétfői Híradó után láthatják nézőink.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …