2024. március 29., péntek
FONTOS

A Don-kanyarban elesett hősök előtt tisztelegtek Szegeden

A doni áttörés során elesett hősök előtt tisztelegtek január 9-én

78 éve történt

1943. január 12-én kezdődött a II. világháború magyar szempontból legtragikusabb harci eseménye, a szovjet csapatok áttörése a Don folyónál. A megközelítőleg százharmincezer áldozattal, sebesülttel és eltűnttel járó harcok következményeként alig volt olyan család hazánkban, amelyet ne érintett volna a tragédia. Szegeden január 9-én szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.

A doni áttörés során elesett hősök előtt tisztelegtek január 9-én a szegedi Szent József Jezsuita Templomban, ahol Kiss-Rigó László püspök mutatott be szentmisét. Mint mondta, már többéves hagyomány, hogy ezen a napon – a liturgikus naptár szerint a karácsonyi időszak utolsó napján – nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájáról emlékeznek meg. A főpásztor prédikációjában kiemelte, hogy bár látszólag nagy a kontraszt a karácsony és a doni emléknap között, azonban az első karácsonyokat is tragédiák kísérték. Szent István vértanút karácsony másnapján kövezték halálra Jeruzsálemben, Heródes király pedig december 28-án adta ki a parancsot minden két éven aluli gyermek megölésére Betlehemben és környékén.

A püspök hangsúlyozta, karácsonykor nem egy egyszerű család gyermekének születését ünnepeljük, hanem egy olyan gyermekét, aki az emberi természetet felemelte, aki megváltoztatta az emberi történelmet. Ugyanakkor nem szüntette meg a gonoszságot, mert az nem tőle, hanem az embertől való, mindemellett pedig megadta a lehetőséget arra, hogy jobb életet éljünk. Emlékeztetett, az első karácsonykor is voltak borzalmak, háborúk és szenvedések, amiket Jézus maga is megélt, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy van bocsánat, amit csak Isten tud megadni nekünk, van örök élet, amit tőle kapunk, és van tőle jövő igazságszolgáltatás, ami túlmutat a történelmen.

A szentmisét koszorúzás követte a Rákóczi téren álló doni áldozatok szobránál. A Vitézi Rend, a Bajtársi Klub, a megyei Toborzó és Érdekvédelmi Iroda, valamint a szegedi önkormányzat helyezte el koszorúját az emlékműnél.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …