2024. május 18., szombat
FONTOS

Kardszentelő Balassi-mise Szegeden

Kiss-Rigó László főpásztor a szegedi püspöki kápolnában

Kiss-Rigó László főpásztor a szegedi püspöki kápolnában január 20-án celebrált Balassi-szentmise keretében áldotta meg a Balassi Bálint-emlékkardokat.

Az irodalmi kitüntetéssel 1997 óta méltatja a Balassi Kuratórium a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet fordító, idegen anyanyelvű irodalmárokat.

A XIV. Balassi-misét ezúttal Szegeden, a püspöki kápolnában tartották, ahol Kiss-Rigó László püspök megszentelte azt a két szablyát, amelyet Bálint napján irodalmi díjként egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak adnak át. Idén Kürti László költőt és az ausztrál Ross Gillett műfordítót méltatták a kitüntetéssel.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard eddig 24 éves múltra tekint vissza, a Balassi-misék története ennél rövidebb: 14 éves. Ám már ez a história is gazdag: a bécsi Stephansdom, a kismartoni Ferences-templom, a szabadkai székesegyház is helyet adott már neki. Az államhatárokon belül többek közt Esztergomba, Hódmezővásárhelyre, Dabasra, Visegrádra, Gyulára, Bonyhádra zarándokoltak el a kardszentelés hagyományának fölelevenítői. Szegeden kereken tíz éve zajlott le a Balassi-mise.

Nézze meg ezt is:

Keresztútjárás ÁGOTA Falván

    A húsvétot megelőző nagyböjt péntekjein országszerte keresztutat jártak a katolikus hívek. Az ÁGOTA Közösség …