2021. július 23., péntek
FONTOS

Eljött az ideje a díszfák és cserjék metszésének

Már most el kell kezdenünk felkészülni a nyárra, a február végi, tartósan fagymentes idő beálltával elvethetjük a melegkedvelő, palántáról nevelhető zöldségeket, a paradicsomot, illetve a paprikát. Fontos, hogy olyan környezetbe kerüljenek növényeink, ahol nincs melegebb 15-20 °C-nál – emelte ki Szűcs Gergely kertész.

Ebben az időszakban az évelő és a hagymás növények már kibújtak a földből, a tavaszi virágzású dísznövényekkel együtt készülnek a növekedésre, hajtásra. A téli hónapokban a fiatal lombhullató díszfák és cserjék, a nyáron virágzó cserjék, gyümölcstermő bokrok, a nyírfa és a diófa, a füge, valamint az alma, szőlő és a körte körültekintő metszése érkezett el. Tavasszal pedig a lágyszárú és nyár végén virágzó évelők, a somfélék, az iszalagok, a díszfüvek, az örökzöld cserjék, a lombhullató díszfák, valamint a gyümölcsfák koronaformáló metszésének ideje következik. Szűcs Gergely elárulta, a különböző díszcserjéket 3-4 évente kell ritkítani, hiszen ha egy erőteljes visszametszést kapnak, akkor több új hajtást hoznak. A díszbokrok legtöbbje csupán ezeken az új, vagy az 1-2 éves hajtásokon hoznak virágokat.

A korábbi változékony időjárásnak köszönhetően előfordulhat, hogy az enyhébb időben néhány növény megindult, rügyeket hozott, majd a későbbi lehűlés következtében ezek elfagytak. Így ilyenkor érdemes kezelni a növények visszafagyott részeit is.

Nézze meg ezt is:

Közösségépítő programokat támogat a DAREH

2021. július 15-én lezárult a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. 3.000 főnél kisebb lakosságszámú Békés …