2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A Gyulai Tankerületi Központ 32 iskolájában, közel 10 000 diák jut hozzá a Toldi filmhez

Kónya István alpolgármester részletezte azokat a pontokat, melyeket célként tűztek ki az oktatási segédanyagnak szánt Toldi film készítésekor.

A kedd délelőtti sajtótájékoztatón Teleki-Szávai Krisztina átvehette azokat az adathordozókat, melyek a Gyulai Tankerületi Központ 32 iskolájában szolgálnak majd oktatási segédanyagként.

A pályázatot, melynek köszönhetően elkészülhetett a Toldi című játékfilm, még 2018-ban adták be, és rövidesen el is kezdődött a forgatókönyvírás. 2019 áprilisában zajlott a szereplőválogatás, ahol kiválasztották azokat a gyulai fiatalokat, akik részt vehettek az egészen augusztus végéig tartó forgatásokon. Az utómunkálatokat követően dupla teltházas közönség előtt mutatták be 2019. szeptember 20-án a Toldit a gyulai művelődési központban. A premiert vetítési sorozat követte, majd később három filmfesztiválon is szép eredményt ért el Arany János elbeszélő költeményének feldolgozása, jelenleg pedig közel tízezer diák jutott hozzá.

Pár hónappal ezelőtt a Gyula Televízió is műsorra tűzte a Toldit, így közel 150 000-en tekinthették meg a neves színészeket is felvonultató játékfilmet. A köznevelési intézményekben a tervek szerint didaktikusan illesztik be a tanórai keretek közé a film jeleneteit.

A sajtótájékoztatót követően a projekt romániai partnerének képviselője, Török László, Nagyszalonta polgármestere is átvehette a Toldit Arany János szülőházánál. Ezt követően a város többi középiskolájába is eljuttatják a filmet még ezen a héten.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …