2021. október 19., kedd
FONTOS

Egyre népszerűbbek a Széchényi-ligetben található rovartanyák

Közel két évvel ezelőtt újították fel a békéscsabai Széchenyi-ligetet, amikor elhelyztek két rovartanya építményt. A berendezések jelentősége, hogy a természeti környezetben bemutassák az érdeklődőknek, hogy az embernél akár három léptékkel kisebb élőlények hogyan népesítik be közvetlen környezetünket.

Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője hangsúlyozta, a rovartanyák célja, hogy a gyerekeket, az érdeklődőket, a turistákat, vagy a kirándulókat kizökkentsék az emberközpontú világból. Közelről megfigyelhetőek azoknak a rovaroknak az élete, amelyek a szaporodási, vagy életciklusuk bármelyik szakaszában szaporodóhelynek vagy rejtekhelynek használják ezeket az építményeket. Az ilyen élőhelyek a ligetes környezetben majdnem minden helyen megtalálhatók ott, ahol öreg fák vannak. A szarvasbogarak, cincérek, egyéb rágó bogarak kilyuggatták ezeken a helyeken a fákat.

A belvárosban egyre kevesebb az élőhelyük ezeknek a bogaraknak. Az emberi környezettel járó rengeteg vegyszer felhasználása a rovarok, bogarak megjelenését, számát károsan befolyásolja. Boldog Gusztáv elmondta, az elkövetkezendő napokban felújítják, felkészítik a békéscsabai Széchényi-ligetben található két rovartanyát a tavaszi időszakra.

Nézze meg ezt is:

Két programot tartottak csütörtök este a várszínházban

  Csütörtökön dupla programmal készültek a szervezők a várszínházba látogatók számára. Előbb a Nyisztor János …