2024. április 24., szerda
FONTOS

Pandémia idején is segít a Karitász

Az Angyalbatyu országos kezdeményezés már hároméves múltra tekint vissza

A gondviselés kinyújtott karjai az önkéntesek

A járványhelyzet átírta a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász szervezetének elmúlt évre tervezett programját. A nehézségek dacára azonban örömteli változás, hogy fiatalokkal bővült az önkéntes segítők tábora, és több segítséget tudtak nyújtani a rászorulóknak. A 2020-as esztendő feladatokat és lehetőségeket egyaránt adott a karitatív munkára létrejött egyházi szervezet számára, az idei esztendő eseményeit pedig már gőzerővel tervezik.

Az egész embert hordozzuk

A karitász egyházmegyei központjában, Szegeden, a Csongor téren folyamatos a jövés-menés: csörög a telefon, érkeznek a segítségnyújtással kapcsolatos hírek: mely településen mire van szükség, melyik felajánlásnak mi legyen a sorsa – az egyházmegyében működő 43 csoport közel ötszáz önkéntese rendszeres kapcsolatban áll mind a rászorulókkal, mind pedig az egyházmegyei munkatársakkal. A szervezet koordinátora Kothencz János, aki szerint az önkéntesek pótolhatatlanul fontos munkát végeznek.

– Ők a gondviselés kinyújtott karjai, akik bizalomra épített kapcsolatot tartanak az elesettekkel – ez kulcsfontosságú a számunkra, ugyanis ez alapján tudjuk a természetbeni vagy anyagi támogatásainkat célba juttatni. Velük olyanokhoz is sikerül elérni, akik egyébként szégyellik a helyzetüket. Egy helyi karitászcsoport akár a saját lehetőségeit kihasználva is tud nekik segíteni, ha az nem elég, hozzánk fordulnak. Ugyanakkor lelkileg is támogatjuk a rászorulókat, ez ugyanolyan fontos része a munkánknak, mint a szükségletek feltárása, vagy az adományok szétosztása: önkénteseink felkeresik a nehéz helyzetben lévőket, látogatják a betegeket, beszélgetnek velük – ez az, amivel a katolikus egyház segélyszervezeteként többet tudunk adni, mint mások. Mi tehát az egész embert hordozzuk – ismerteti a legfontosabb feladataikat.

Bővült a létszám, de folyamatosan várják az önkénteseket

Az egyházmegyei karitász irodavezetője Ancsa-Molnár Hajnalka, aki két munkatársával együtt szervezi a programok végrehajtását. Legyen szó hajléktalanokról, nehéz sorsú családokról, egyedül élő idősekről vagy akár kisgyermekes nagycsaládokról. A célcsoportok megsegítésére országos akciók vannak, amelyek egyházmegyei megvalósítása az ő feladatuk. Ebben a munkában az önkéntesek szerepe meghatározó, ezért is nagyon örvendetes változás, hogy az elmúlt évben több fiatal is csatlakozott hozzájuk.

– A tavalyi évben – talán pont azért, mert az idősebb önkénteseinket óvtuk a járványtól – sok fiatal állt be közénk, akik segítettek a bevásárlásokban, a csomagosztásokban – veszi át a szót az irodavezető. – Több településről is kaptam olyan visszajelzést, hogy azok, akik a lezárások időszakában csatlakoztak hozzánk és fiatal segítőként belekerültek az önkénteskörbe, meg is maradtak köztünk. Ahol nem jelentek így meg fiatalok, ott az idős önkénteseink kevéssé tudtak helytállni, így előfordult, hogy szüneteltették a tevékenységüket a csoportok. Új csoportok szervezésében a helyi plébániákra tudunk számítani – meséli a szervezeti élet hátteréről.

Nőtt a szükség, de több adomány is érkezett

Hajnalka elmondása szerint tavaly sokkal több kérelem érkezett be a központhoz mint korábban, de több volt a lehetőség a segítségnyújtásra is. Egyrészt az egyházmegyétől érkezett nagyobb támogatás, például a Szeged-Csanád Grosics Akadémiától kaptak 770 ezer forintot, ebből tisztító- és fertőtlenítőszereket vásároltak és osztottak szét. Másrészt az országos karitásztól is több élelmiszer szállítmány érkezett: tavasszal 100, az őszi-téli időszakban pedig 192 csomagot kapott az egyházmegyei központ.

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal például elkobzásból származó textilmaszkokat adott át nekünk, amiket a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat intézményeinek továbbítottunk. Voltak köztük kisebb, gyerekeknek való maszkok is, amelyeket oktatási intézményekhez vittünk el, Kunágotára, Battonyára – sorolja a konkrét segítségadásokat az irodavezető, de nem állja meg, hogy meg ne mutassa a képes beszámolót egy Lak6-támogatás felhasználásáról is. A fotókat nézegetve kiderül, ez egy olyan országos elosztású forrás, amelyet közüzemi tartozásokra, épület helyreállításra, közművisszakötésre, kútfúrásra, tehát a lakhatás megmentésére lehet indokolt esetben fordítani. A képek egy kútfúrással együtt járó vízbekötés lépéseit mutatják, így tették használhatóvá egy egyedülálló, idős bácsi fürdőszobáját. Rajta kívül még 22 családot tudtak megsegíteni a 2,6 millió forintos keretből az egyházmegye területén.

– Volt, ahol az önkéntesek is segítettek a munkában – meséli büszkén.

Az adventi események elmaradtak, ám az adományok így is célba értek

 

 

Az advent a jótékonykodás és az ajándékozás ideje, és ez annak ellenére is sikeres volt, hogy a Tárjátok ki a szíveteket!-programban meghirdetett adománygyűjtéseket a járványügyi korlátozások miatt nem lehetett megtartani. Sok felajánlást kaptak, így tavaly is számos rászoruló családnak nyújtottak segítséget. Az egyik rendszeres támogatójuk, Havancsák László vállalkozó, aki az ünnep közeledtével nyújt anyagi segítséget a szervezetnek. Idén a fia is csatlakozott a felajánláshoz, az általuk biztosított 1,4 millió forintból tartósélelmiszer-csomagokat állítottak össze és osztottak szét a szegedi és a környékbeli karitász csoportok. A támogatóknak köszönhetően összesen 367 szegedi családot tudtak karácsony előtt megajándékozni.

– Az Angyalbatyu-akciót is meg tudtuk szervezni a területünkön. A hároméves múltra visszatekintő országos kezdeményezés célja gyermekeknek szóló, személyes kis csomagok adományozása. Ehhez bárki csatlakozhat, idén gyűjtőpontként a Szent-Györgyi Albert AGÓRA és a Kaszap István Jezsuita Kollégium jelentkezett, így összesen 130 ajándékcsomagot tudtunk célba juttatni.

2021-ben is lehet számítani a Katolikus Karitászra

Az idei év tervezése természetesen vészforgatókönyves, mert nem lehet tudni, mire lesz lehetőségük. Ez azonban nem zavarja a rászorulók igényeinek begyűjtését, a munka a csoportok segítségével jelenleg is zajlik.

– Az első akciónk pelenkatámogatás lesz, amely fél évre elegendő pelenka juttatását jelenti. Az Együtt a babákért!-program a Katolikus Karitász és a DM immár tízéves együttműködésének köszönhetően valósul meg. Fontos, hogy tudjunk azokról a családokról az egyházmegye területén, akik erre valóban rászorulnak. Hasonló felmérés előzi meg a Zöldellő kertek elnevezésű vetőmag akciónkat. Ebbe kertes házzal rendelkező családokat vonunk be, ha vállalják kertjük megművelését. Önkénteseink vetőmagcsomagokat adnak az öngondoskodásra nyitott háztartásoknak, majd a teljes termelési folyamatot figyelemmel kísérik, és tanácsokkal segítik a családokat. Az a tapasztalatunk, hogy a gyermekek különösen nagy igyekezettel vesznek részt a kertészkedésben. Minden családtól összesítést kérünk, hogy lássuk az eredményességet is. Így rámutatunk arra, hogy nemcsak a piacon lehet vásárolni, hanem a napi étkezéshez sok mindent meg tudnak termelni maguknak – mondja Hajnalka, majd hozzáteszi: a járványügyi helyzet ellenére a lelkesedésük töretlen, a programjaik adottak és alkalmazkodnak a körülményekhez.

– Szeretettel várjuk mindazokat a csapatunkba, akik elhívást éreznek a karitatív munka iránt. Azt kérjük tőlük, tájékozódjanak a helyi plébánián arról, hogyan kapcsolódhatnak a szervezetünkhöz – zárja a beszélgetést Ancsa Molnár Hajnalka.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …