2024. május 30., csütörtök
FONTOS

Egyre népszerűbb a gyulaiak körében a kastély és az emlékház ablaktárlata

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, Egyenesen a raktárból címmel indult ablaktárlat az Almásy-kastélyban, majd az Erkel Ferenc Emlékházban.

Az arra sétálók péntektől péntekig, egy héten keresztül korábban még nem látott, a múzeum raktárából származó műtárgyakat tekinthetnek meg az ablakon keresztül. Fábián Tamás, kommunikációs vezető elárulta, az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre népszerűbb a gyulaiak körében a kiállítóhelyek kezdeményezése.

Az érdeklődők korábban láthattak már tajtékpipát, szablyát, Kiss Sándor Erkel plakettjeit, valamint egy faliórát is. A kastély ablakában a felvételeken is látható, 18. századi csappantyús pisztoly kapott helyet, melyet minden bizonnyal az 1848-49-es szabadságharc alatt is használtak. Különlegessége, hogy nincsenek rajta a korszakra jellemző díszítő motívumok. A pisztoly mellett pedig egy sárgarézből készült lőportartó palackot is láthattak az arra járók.

Fábián Tamás kiemelte, az ablaktárlatot a kiállítóhelyek újbóli megnyitásáig szeretnék folytatni, hiszen több ezer olyan tárgy található még az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményében, melyeket a nagyközönség korábban még nem láthatott.

A távolabb élőknek sem kell aggódniuk, hiszen a kiállított tárgyakat a kastély, valamint az emlékház Facebookos felületein, a hozzájuk tartozó leírással együtt megtalálhatják. A pénteki Értékőrzőben pedig az ezen a héten, az Almásy-kastélyban megtekinthető, 1910-es években, Gyulán készített dísztárgyat is bemutatjuk.

Nézze meg ezt is:

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?

  Hamarosan beköszönt a nyár, ezzel együtt a vakáció is. A 3 Témában arról kérdeztük …