2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Elsősorban a biztonsági övek használatát ellenőrzik a Békés megyei rendőrök

 

Március 8-tól 14-ig Békés megyében is folyamatosan ellenőrzik a rendőrök elsősorban a biztonsági övek használatát, a gyermekbiztonsági-rendszert, valamint a segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát.

A legelterjedtebb és legfontosabb biztonsági rendszernek tartott„V” alakú biztonsági öv egyes becslések szerint napjainkig több, mint egymillió ember életét mentette meg. A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülésében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg.

A szakemberek álláspontja szerint egy közúti közlekedési baleset során három, egymástól jól elkülöníthető ütközés történik. Az első akkor, amikor a balesetben érintett jármű szilárd tárgynak vagy egy másik járműnek ütközik. Ezt követi a második ütközés, amikor a jármű utasterében tartózkodó személyek teste a tehetetlenségi erő hatására nagy erővel, hirtelen előrelendül, és amennyiben nem használnak biztonsági övet, a kormánynak, a műszerfalnak és a szélvédőnek csapódnak. A harmadik ütközéskor a belső szervek nekiütődnek a bordáknak, csontoknak. Ezek alapján a biztonsági öv elsősorban a második ütközés hatásaitól óvja az utasokat. A biztonsági öv használatáról számos tanulmány és statisztika született, melyekből egyértelmű, hogy a „három pontos” biztonsági övet használók közül 50-60 százalékkal kevesebben sérültek meg, mint az övet nem használók.

Azok a gyermekek, akik 150 cm-nél alacsonyabbak, csak és kizárólag a magasságukhoz és súlyukhoz igazodó gyermekbiztonsági rendszerben bekötve szállíthatók. Ez lehet isofix-es, vagy biztonsági övvel megfelelően rögzített gyermekülés. A gyermekülés első üléshez menetiránnyal szemben, csak olyan helyre szerelhető fel, ahol nincs előtte légzsák, vagy azt kikapcsolták. Egyértelmű, hogy a gyermek rögzítése iránt a vele utazó felnőtt személynek kell intézkednie. Amennyiben ez nem vagy nem megfelelően történik és emiatt baleset, személyi sérülés következik be, úgy az érintett nagykorú személy felelősséggel tartozik.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …