2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A megyei értéktárba került a Tájvízház és Mosonyi Emil munkássága

A gyulai Tájvízházban, az egykori gőz- és kádfürdő épületében létesített tárlat a Körös-vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről kínál információkat a látogatók számára.

A bemutatóház már több éve a helyi értékek között szerepel, nemrég pedig megyei érték is lett. A Békés Megyei Értéktárba emellett Mosonyi Emil világhírű magyar vízépítő mérnök munkássága is bekerült, akinek emlékszobája szintén a Tájvízházban található. A dolgozószoba berendezéséhez ő maga is több adománnyal járult hozzá, melyek tárgyi, írásos és képi dokumentációs emlékek. Ezeknek köszönhetően a látogatók megismerhetik életútját, munkásságát, de a helyszínen személyiségéről is sokat megtudhatunk.

A Körös- vidéki Vízügyi Igazgatóság még 2018-ban terjesztette fel városi értéktár felé, hogy a Tájvízház és Mosonyi Emil munkássága is bekerüljön a gyulai értékek közé. A bizottság ezt követően, 2019-ben ezt meg is szavazta, a közelmúltban pedig így kerülhetett nemrég a Békés Megyei Értéktárba.

 

Szabó János hozzátette, Mosonyi Emil talán az egyik leghíresebb vízépítő mérnökök közé tartozott és nagyon sok munkájával kötődik a Körös-vidékhez. Már fiatal mérnökként tervezője volt a helyi vízgazdálkodási szempontból egyik legjelentősebb munkának, a békésszentandrási duzzasztónak. Emellett szintén tervezője a Mezőtúr térségében található árvízkapunak is.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …