2025. március 27., csütörtök
FONTOS

Egyedülálló italkülönlegességgel készülnek a húsvéti szezonra Gyulán

A Mokrán János főzőmester által elkészített párlat alapanyaga ezúttal a torma volt.

A torma a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldség. A párlathoz a gyökerét használják fel, mely feldolgozás előtt elég jellegtelennek tűnhet. Azonban tisztítás és feldarabolás után a növényi sejtekből mustárolaj szabadul fel, mely rendkívül erős illatú, nyákoldó hatású. Ez az összetevő az, melynek a torma a népszerűségét köszönheti.

A tormapárlatban megtalálható a kellemes, intenzív illóolajos, kicsit csípős jellegű illat. Az ital intenzív orr-és légúttisztító utóhatással bír. Más élettani előnyei is vannak a tormának, hiszen étvágygerjesztő, illetve emésztésserkentő, így akár étkezés előtt és után is lehet tormapárlatot fogyasztani.

A tormapárlat alapanyaga hungarikum, hiszen Európa egyik legnagyobb és legjobb minőségű tormája Magyarországról, Debrecen környékéről, Bagamér illetve Létavértes térségéből származik. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart.

Nézze meg ezt is:

Látványos szakaszába ért a Gyulai Várfürdő vízgyógyászati részlegének rekonstrukciója

  Január végén még a képen látható állapotban tartottak a vízgyógyászat kivitelezési munkálatai a Gyulai …