2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Veszélyesek a kullancsok a háziállatainkra

A gyenge télnek köszönhetően még januárban is találkoztak az állatorvosok olyan kutyával vagy macskával, melyben kullancs volt. A jelenlegi, egyre melegebb időjárásban ezzel a kis élősködővel egyre gyakrabban fogunk találkozni. A védekezést időben kell elkezdeni, hiszen később komoly problémákba, fertőzésekbe ütközhetünk háziállatainknál. Több lehetőség van a ennek a megelőzésére.

Ökrös István kiemelte, hogyha egy állatban kullancsot találunk, akkor fontos, hogy nem szabad kitépni, vagy valamilyen eszközzel “kivésni” az élősködőt. Hogyha a gazdik beletépték az állataikba a kullancsot, akkor 5-6 napon keresztül egy antibiotikumos kezelést szoktak alkalmazni, mellyel megakadályozzák, hogy a fertőzés tovább terjedjen.

Egy állatkórházba elvitt állat esetében megállapítható, hogy a benne lévő kullancs esetleg Lyme-kórral fertőzött-e. A Lyme-kór mellett fertőző agyhártyagyulladást is okozhat a kullancs. Az állatoknál babéziós, parazita jellegű megbetegedést is okozhat. A babéziózis leggyakrabban hirtelen fellépő tünetekben nyilvánul meg és lehetőleg azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. A betegség magas lázzal, bágyadtsággal és gyakran véres, barnás vizelet megjelenésével jár. Szövődményes esetekben szervi károsodás, veseelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség miatti sárgaság illetve súlyos vérszegénység alakulhat ki, amely akár néhány napon belül az állat pusztulását okozza. Azonnal megkezdett, szakszerű kezeléssel viszont jó eséllyel gyógyítható.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …