2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Megjelentek az erdei békák petecsomói Pósteleken

Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen nagy jelentősége lehet egy olyan kis, vizes élőhelynek, mint ami Pósteleken található.

A természetes tavak, vízállások még több lehetőséget adnak azoknak a kétéltűeknek, melyeknek a szaporodása nem képzelhető el víz nélkül. A kétéltűek életük első szakaszában kizárólag a vízben tudnak fejlődni, és hogyha ez hiányzik, akkor ezek az állatok eltűnnek. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta, különbözőképpen szokás megítélni a békákat. Vannak, akiknek gusztustalan, de ezek az állatok is az ökoszisztéma szerves részét képzik. Tavasszal öröm, amikor meglátjuk az első békákat, gőtéket. A hideg idő miatt eltűntek, de a Pósteleken található tó már tele van az erdei békák petecsomóival.

A pósteleki kastélyparkban már megjelent néhány növényfaj virága. Ez a napsütéses órák számának növekedésének és az idő melegebbre fordulásának köszönhető.

Az ibolya az év első virágai közé tartozik, a tavaszt hirdeti. A természetjárók mindenhez kötnek valamit, így az ibolyához köthető a barázdabillegetők megérkezése, valamint a kucsmagombák megjelenése. Hogyha Pósteleken sétálunk, akkor a fészkelési időszak előtt találkozhatunk a harkályfélék családjába tartozó közép fakopánccsal is.

Nézze meg ezt is:

Másfél-milliós adománnyal támogatták a koraszülöttmentőket

  Szerda délután, a gyulai tagkórház udvarán át jelképesen azt a másfél millió forintot, mellyel …