2024. április 23., kedd
FONTOS

A vastagbélrák szűrésre hívják fel a figyelmet Gyulán

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja.

Évente közel 10 ezren szembesülnek hazánkban a vastagbélrákkal, 5 ezren pedig meghalnak a betegség miatt.

A halállal végződő esetek döntő többségében túl későn kezdődtek meg a kezelések. Ebben az esetben a rosszindulatú áttétes folyamat már nem műthető, mert olyan nagy, vagy olyan sok daganatos góc van a szervezetben. Az áttétes betegeknek az onkológiai kezelések egyre szélesebb tárháza adhat reményt, hogy a betegség minél hosszabb ideig kordában tartható, az állapotrosszabbodás akár évekkel késleltethető.

A Gyulai Egészségfejlesztési Iroda közösségi oldalának követői az elmúlt hetekben számos bejegyzést olvashattak a vastagbél szűréssel kapcsolatban.

A vastagbél szűrés esetében a háziorvost szükséges felkeresni, ő adja át a mintavételhez szükséges csomagot, illetve a szűrés menetéről szóló tájékoztatót. A vastagbélrák leginkább tünetmentes, viszont vannak kockázati tényezői. Ez az elhízás, a mozgáshiány, a dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve a túlzott vöröshús fogyasztás. Azért érdemes minél hamarabb részt venni a szűrővizsgálaton, mert minél hamarabb felfedezik a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

A vastagbéltükrözés eredményére mintegy 2 hetet kell várni, azt a háziorvos kapja meg. Fontos, hogy tegyünk mi magunk is az egészségünkért. Figyeljük a táplálkozásunkra, ne dohányozzunk, valamint mozogjunk.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …