2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Hamarosan indulhat Békéscsabától az országhatárig a vasútvonal kétvágányúsítása

30 kilométer régi pályát modernizálhat, illetve építhet mellé új vágányt a Strabag és az V-Híd konzorciuma – írta a Magyar Építők.

Nagyberuházás kezdődhet el: az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) adatai szerint a Békéscsaba-Lőkösháza vasúti fejlesztésre érkezett közbeszerzési ajánlatokat elbírálták: a legjobb és egyben nyertes ajánlatot a STRABAG Rail Kft. és a V-Híd Építő Zrt. konzorciuma tette. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában megvalósuló óriásprojekt költsége a most nyertesként jelzett ajánlat szerint mintegy 127 milliárd forint.

A békési megyeszékhelytől a román határig futó vonal fejlesztésében egyrészt modernizálják majd a MÁV 120-as jelzésű vasúti vonalát (160 km/h sebességgel haladnak majd a szerelvények), másrészt új vágányt fognak építeni a jelenleg is használt mellé – ez 30 kilométeren valósul meg. Mint korábban jeleztük: emellett több állomást is felújítanak, így Szabadkígyós, Kétegyháza és Lőkösháza megállóit is modernizálják, 55 centiméter magas peronokkal, akadálymentesített kialakítással (többek között lifteket és aluljárókat is átadnak majd). A vonal kihasználásához még a szükséges csoportkitérőket is megépítik (12, 24, illetve 38 darabot), az állomások vágányhálózatával együtt pedig összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás.

A nagyszabású projektben mindemellett meg fog újulni a teljes vasúti felsővezeték-hálózat, illetve egy új különszintű vasúti kereszteződést is építenek. Számos más projektelemmel együtt felújítják az összes műtárgyat is és 5,5 kilométernyi zajvédő falat adnak át.

A 120-as vonal Budapest-Szolnok irányból érkezik Békéscsabára és jelentős forgalmat bonyolít le. Egyaránt használják személyvonatok, gyorsvonatok, InterCityk, EuroNightok, nemzetközi vonatok, tehervonatok és kamionszállító vonatok is.

 

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …