2024. május 28., kedd
FONTOS

Nyolcvan éve szentelték püspökké Gyulán Boldog Apor Vilmost

Apor Vilmos a magyar katolikus egyháztörténet egyik legfontosabb személyisége, aki már gyulai szolgálatával is felhívta magára a figyelmet.

Mielőtt a Győri Egyházmegye püspöke lett, jelölésénél ez is fontos szerepet játszott mindamellett, hogy vezetői képességeire is felfigyeltek. Apor Vilmos nem csak 1941-ben, hanem korábban is volt már jelölt, akkor lehetséges veszprémi püspökként merült fel a neve. Kovács Péter gyulai plébános, békési püspöki helynök az 1941-es történések körülményeiről beszélt, miközben Apor Vilmos egykori feljegyzése is előkerült, mely püspökké választásáról szól.

1941-ben Apor Vilmos döntött úgy, hogy Gyulán szenteljék püspökké. Ezt a szertartást általában az adott egyházmegye székesegyházában szokták végezni, de az érintett még a mai napig is dönthet másképp. Az egykori plébános mindenképp szerette volna, ha gyulai hívei körében szentelik győri püspökké. További érdekesség, hogy a szertartást hétfői napon, Szent Mátyás apostol ünnepén tartották meg.

A jelenlegi tervek szerint májusban megrendezik az Apor búcsút a gyulai Nádi Boldogasszony templomban, a 80 éves évforduló alkalmából pedig egy emléktáblát is elhelyeznek a templom bejáratánál.

Nézze meg ezt is:

Békés az ország legzöldebb vármegyéje 2024-ben

Május 24-én rendezték meg a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláját Budapesten, a Parlamentben. Az …