2024. április 25., csütörtök
FONTOS

20 millió forintból újul meg a méhkeréki román ortodox templom

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn tett látogatást Méhkeréken, ahol a Gyulai Román Ortodox Püspökség püspökével, Siluan Manuilával tekintették meg a helyi templomot.

Az épület felújítása hamarosan kormányzati támogatással indulhat el a 2021-es évre jóváhagyott nemzetiségi felújítási és beruházási keretből. Méhkerék esetében ez 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, ebből az első tervek szerint 5 millió forint ment volna a templom rekonstrukciójára. A február huszonnegyedikei méhkeréki megbeszélésen bemutatták a tervezett munkálatok helyszínét, ezt követően pedig az a döntés született, hogy az 5 milliós támogatást 15 millió forinttal kibővítik.

Erről a bejelentésről szólt az április tizenkettedikei sajtótájékoztató, ahol Kreszta Traján több, a megyében történő felújítást is megemlített, melyek a nemzetiségi keretből kezdődhettek el.

Az említett támogatási keret a járványhelyzet miatt némileg átalakult, ezt követően azonban új döntés született, így 2021-ben mintegy 26 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Soltész Miklós államtitkár a helyszíni sajtótájékoztatón arra tért ki, hogy minden felújítás a gazdaság újraindítását szolgálja. A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye és egyházközségei eddig is rendszeresen részesült vissza nem térítendő magyar állami támogatásban, több ilyen gyulai beruházást is felsoroltak a hétfői eseményen.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata keretében működő egyházügyi tanács koordinációjával folyamatban van további magyarországi, román ortodox templomok felújítási szükségleteinek felmérése, a támogatást igénylő projektek előkészítése.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …