2024. április 24., szerda
FONTOS

Drámaian csökkenhet a békák, gőték egyedszáma

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak az egyik legismertebb területe a szabadkígyósi Wenckheim-kastélypark. Ide meglehetősen sok kiránduló látogat.

A kastélyparkban öreg fákkal, tavakkal, vizes élőhellyel találkozhatunk, de ennek a területnek jelentős kultúrtörténeti vonatkozása is van. A változékony időjárás az állatokra és a növényekre is hatással van. Ezekben a napokban folyamatosan érkeznek a távolabbi tájakról vándorló madarak.

Egy hónappal ezelőtt Pósteleken forgattunk, amikor még az ottani tóban megfigyelhettük, hogy tele volt az erdei békák petecsomóival. Boldog Gusztáv kiemelte, nagyon megfogyatkozott azoknak a vizes élőhelyeknek a száma, ami a kétéltűek szaporodására alkalmas lehet. Az elmúlt napok esős időjárása ellenére nagy az aszály. Alig lehet olyan élőhelyet találni, ahol a békák, gőték lerakhatják petéiket és ott kifejlődhetnének belőle az ivadékaik. Hogyha néhány ilyen év sorban következik, akkor jó eséllyel ezeknek az állatoknak az egyedszáma drámaian csökkenni fog. Boldog Gusztáv hangsúlyozta, a szabadkígyósihoz hasonló mesterséges tavakat érdemes kímélni, vigyázni rájuk.

Az emberek által ásott tavakat jó eséllyel a békák megtalálják és a túlélésükért ezekben a tavakban tudnak küzdeni.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …