2024. április 19., péntek
FONTOS

Magyarország felkerül Európa légiipari térképére a gyulai helikopter alkatrészt gyártó üzemmel

Csütörtök délelőtt Airbus H145M típusú helikopterek érkeztek Gyulára, ezek egyikén Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója tekintette meg a gyár épülő területét.

Elkészült ugyanis a 2020. decembere óta épülő Airbus helikopteralkatrész gyártó üzemének tartószerkezete, a csarnok vasbeton szerkezete pedig elérte legmagasabb pontját. Ebből az alkalomból tartottak bokrétaünnepséget a helyszínen, amelyet a jelenleg érvényes járványügyi szabályok miatt online közvetítettek.

Görgényi Ernő gyulai polgármester az eseményen hangsúlyozta, ha munka van, akkor egy városnak is van jövőképe. A jövőnk azon múlik, hogy a gyulai fiatalok itt maradnak-e, tanulmányaik végeztével visszatérnek-e szülővárosukba. A gyulai hagyományok alapján kijelenthető, hogy a polgárok számára a megtartó erő és a vonzerő egyik alapja a környezettudatosságon alapuló zöld gondolat. A polgármester kiemelte, jó megélhetést biztosító, jó munkahelyeket is kínálni kell a városban. Az Airbus Gyulán épülő helikopteralkatrész gyára jó munkahelyeket kínál majd. Az új gyárnak köszönhetően immár Gyulán is nemzetközi karriert futhatnak be a képzett szakemberek, ehhez nem kell elköltözniük.

Görgényi Ernő hozzátette, az Airbus miatt is fejleszteni fogják a déli iparterületet, de arra számítanak a jövőben, hogy újabb ipari üzemek létesülnek ezen a területen. Ezzel egy olyan új világot építenek, melyben a gyulaiak mellett a Békés megyében élők is helyben találhatják meg a vágyott lehetőségeket.

Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az M44-es gyorsforgalmi út négysávosítása új lehetőségeket nyitott térségünk számára a beruházások terén. Ezzel a projekttel lehetőség nyílik számunkra, hogy a turisztika mellett az ipari tevékenység is komoly lendületet kapjon Gyulán.

Lepsényi István miniszteri biztos köszöntő beszédében hangsúlyozta, az ünnepség jó alkalom arra, hogy nemcsak elismerjék az építkezés gyors előrehaladását, hanem megvizsgálják a fejlesztés gazdaságpolitikai hatásait is. Az Airbus legnagyobb repülőgépgyárának Gyulára településével új korszak kezdődik a magyar légi iparban.

A magasszintű technológia magasan képzett szakembereket, munkaerőt igényel, és ez a képzés előkészítés alatt van, szeptemberben indul. A gyárban és a mellette lévő felületkezelő egységben több, mint 200 magasan képzett dolgozó kap munkát, és egy új munkakultúra jön ezzel létre Gyulán, amely jelentősen megnöveli a város népességmegtartó erejét.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója is részt vett a gyulai eseményen, ahol hangsúlyozta, 2022-ben az Airbus Helicopters Hungary gyártóüzeme már nagyon fontos precíziós alkatrészeket fog gyártani helikopterek számára.

Bruno Even hangsúlyozta, az együttműködés a gyártóüzem elkészültével nem ér véget. Az Airbus Helicopters már 21 helikoptert átadott Magyarországnak. Ezek egy részének működését már láthatták a megjelentek. 2023-ban a legmodernebb szériából származó helikopterek is megérkeznek hazánkba.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy 2018 óta több, mint 220 milliárd forint értékben tudtak megállapodni védelmiipari beruházásokról Magyarországon. A gyulai beruházás miatt, az Airbus Helicopters által meghívást kapott az ország az európai országok elit klubjába, melynek nem kisebb a célja, mint hogy 2040-re elérjük az új, európai katonai helikoptercsalád kifejlesztését.

Az épület alapterülete 13 513 négyzetméter, 157 méter hosszú és 92,7 méter széles. Legmagasabb pontja 11,8 méter. A szerkezet alapozásánál 1378 cölöp, összesen 13500 méter hosszban lett lefúrva, közel 30 ezer köbméter földet mozgattak meg, az épület alá 1000 kamionnyi, vagyis 12 ezer köbméternyi zúzott követ helyeztek el.

Az esemény végén a megjelentek a bokréta fára kötöttek szalagokat, ezeket egyesével aláírták. Ezután az építésen dolgozó szakemberek egy ollós emelő segítségével a készülő repülőgép alkatrész gyár legmagasabb pontjára helyezték el a bokrétafát az aláírt szalagokkal együtt.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …