2024. április 20., szombat
FONTOS

Július végén már teljesen elkészül Gyula első japánkertje

Egy tavaly novemberi sajtótájékoztatón mutatták be először azt a japánkertet, melynek munkálatai hamarosan elkezdődnek a városi könyvtár kertjében.

12 éve működik Gyulán a Japánkert Barátok Köre, a tagok már a kezdetekben elhatározták, hogy amint lehetőségük nyílik, akkor Gyulán, vagy a város határában megpróbálnak létrehozni egy japánkertet. 2018 végén egy pályázat révén megnyílt a lehetőség az egyesület számára, hogy a városi könyvtár kertjét átalakítsák japánkertté.

Külön színekkel, pirossal és sárgával jelölték az ösvényt, valamint a száraz patak medrét. Az utóbbi helyenként összeszűkül, helyenként pedig kitágul. Ebben helyezik el a hangsúlyos, nagy sziklákat.

Bartóki László elmondta, a sziklák mellett az egyéb kavicsokat, őrleményeket is beszerezték. A közel 20 millió forintos beruházás során a 30×50 méteres terület egy olyan viszonylag könnyen fenntartható kertté alakul át a közeljövőben, amely magán viseli a japánkertek bizonyos jegyeit.

Bartóki László elmondta, a legutóbbi tervek óta vannak kisebb-nagyobb változtatások a kert kinézetével kapcsolatban. Az elképzeléseket a terepviszonyok nagyban befolyásolják. A tervek szerint május végén már szépen kirajzolódik a most még karókkal jelölt terület. Ezt követik a villanyszerelési munkálatok, az öntözőrendszer kiépítése, amely június közepére készülhet el. A tervek szerint július végén már teljesen elkészül Gyula első japánkertje, amely a könyvtár nyitvatartási idejében, két irányból lesz látogatható.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …