2024. április 24., szerda
FONTOS

Lopásnak indult, de rablás lett belőle

Az Orosházi Járási Ügyészség rablás bűntette, erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves büntetett előéletű, erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő szegedi illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű férfi ellen.

A rovott múltú férfi legutóbb 2020. november 06-án szabadult az egyik büntetés-végrehajtási intézetből, és szabadulását követően felvette a kapcsolatot volt élettársával, akitől korábban egy gyermeke született.

A nő 2021. január elején közölte a férfival, hogy a továbbiakban semmilyen kapcsolatot nem kíván fenntartani vele, és ne menjen a lakására.

Ennek ellenére a terhelt 2021. január 06-án éjjeli 1 óra körül elment a nőhöz és bekopogtatott az ablakán. A sértett ekkor már hívni kezdte telefonon a rendőrséget, ezalatt a férfi bemászott a kerítésen az udvarra, és egy rúgással berúgta a lakóház bejárati ajtaját. A házban kikapta a nő kezéből a mobiltelefonját, és azt a földhöz vágva eltörte, majd arcon ütötte a sértettet, ököllel megütötte a karját, és egy alkalommal belerúgott a combjába is. A rendőrök kiérkezésekor a terhelt még a sértett lakóházában volt, onnan állították elő az Orosházi Rendőrkapitányságra.

Az erőszakos férfi 2021. január 25-én kifejezetten lopási szándékkal ment be egy orosházi drogériába.

A bevásárlókosarába tett egy borotvát, két szemránckrémet, egy arckrémet, és két parfümöt összesen 30.000 Ft értékben, majd a pénztárt megkerülve az üzlet kijárata felé indult, és menet közben a kosárból a táskájába kezdte pakolni a termékeket.

Az üzlet biztonsági őre megpróbálta feltartóztatni a tolvajt, a bejáratnál utolérte, megragadta, de nekiestek az üzlet fotocellás ajtajának, amely emiatt kitört. A terhelt az eltulajdonított árucikkek megtartása érdekében dulakodni kezdett a biztonsági őrrel, szabadulni próbált a fogásából, és ennek érdekében ellökte magától a másik férfit. Miután kiszabadult, a terhelt a bevásárlókosarat és a még benne lévő terméket az üzlet előtt
elejtette, majd elfutott. A biztonsági őr néhány méterre lemaradva egészen addig üldözte a férfit, amíg az az üzlettől 60-70 méterre a még nála lévő eltulajdonított árucikkeket el nem dobálta.

Végül a rendőrök fogták el a közelben néhány perc múlva. A lopással okozott kár teljes mértékben megtérült, de a fotocellás bejárati ajtó megrongálásával az üzletnek 750.000 Ft-os kára keletkezett.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a 2021. január 25-e óta letartóztatásban lévő férfi letartóztatását tartsa fenn a bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig. Ezen felül a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, állapítsa meg, hogy a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 120.000 Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.

Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

A rablást az illatszerbolt és egy szomszédos gyógyszertár kamerája is rögzítette.

 

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …