2024. április 24., szerda
FONTOS

Elkezdődött a kamilla gyűjtése Békés megyében

Május a kamilla szezon közepének számít.

A jó minőségű, vadon termő magyar kamillavirág hungarikumnak számít, külföldön is keresett árucikk. Térségünkben is sokfelé előfordul, a kígyósi, a kétegyházi vagy a szeghalmi határban is elérhető nagyobb mennyiségben.

Szűcs Gergely kertész elmondta, hogyan és milyen eszközzel szokták szedni ezt a sárgás-fehér színű virágot.

Teaként a virág résznek a fejét szokták használni. Ez kiváló gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásáról ismert. Számos értékes hatóanyagot tartalmaz, aminek segítségével a különböző betegségeket könnyebben tudjuk orvosolni.

A nyers kamillavirágból évente több száz tonnát gyűjtenek össze hazánkban, a jelentős mennyiség nagyobb részét a Tiszántúlon szedik össze.

A növény gyűjtése, feldolgozása komoly szervezettséget igényel, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi kamillavirágzat minősége különlegesnek számít, mivel eltér a termesztett változatétól. Az itt termő növény erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, ráadásul kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.
 

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …