2021. június 16., szerda
FONTOS

Megérkeztek a szarvasmarhák a Kígyósi-pusztára

A Körös-Maros Nemzeti Park területén található Kígyósi-pusztán csak a nyári időszakban vannak kint a szabadban a szarvasmarhák, ilyenkor legelik le a természetes takarmányokat.

Amikor nyár végére, ősz elejére megváltozik a növényzet, akkor kamionnal elszállítják őket a téli szállásra, Kardoskútra, illetve Dévaványára. Szent György napját követően tavasszal, kihajtáskor viszik vissza őket a nyári legelőkre. A képeinken látható állatok Dévaványáról érkeztek, két nap folyamán összesen 150 szarvasmarhát szállítottak vissza a pusztára. Kamiononként mintegy 20 állatot tudnak sérülésmentesen szállítani. Az utóbbi napokban összesen három gulyát töltöttek fel a szakemberek.

Boldog Gusztáv kiemelte, a szarvasmarhák várják azt a pillanatot, amikor újra a pusztán lehetnek. A téli szálláson száraz takarmányt ettek, így tavasszal már nagyon várják, hogy zöldet fogyasszanak.

A Kígyósi-puszta közel 5000 hektáron fekszik, melynek csak egy töredékét, 1000 hektárt legelik a szarvasmarhák. Boldog Gusztáv elmondta, egy állatra nagyjából 10 hektár jut. Ez az a terület, melyet egészségesen bejár a szarvasmarha.

Nézze meg ezt is:

Négy új fertőzött szerdán, Békésben

Szerdán 21 891-ről 21 895-re nőtt a Békés megyei koronavírus fertőzöttek tavaly óta nyilvántartott száma. …