2024. április 19., péntek
FONTOS

A Körösök térségében is folytatódik a szúnyoggyérítés

Április 22-én kezdődött az országos katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés.

Első lépésként biológiai módszerrel a vérszívók lárvái ellen lépnek fel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy van egy természetben is előforduló talajlakó baktérium, ami termel egy fehérjét. Ilyen, fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeibe, a vízbe. Ezt a szúnyoglárvák elfogyasztják, majd elpusztulnak.

Ez a biológiai készítmény kizárólag a vérszívó szúnyogok lárváit pusztítja el, a nemcsípő szúnyogok lárváira nincs hatással. A szúnyoggyérítést nagyban befolyásolja az időjárás. A szúnyogok száma mindig attól függ, hogy mennyire csapadékos, valamint meleg az időjárás. A legjobban kedvez a szúnyogoknak, hogyha egy csapadékos időjárást egy felmelegedés követ, akkor lehet sok vérszívóra számítani. Országszerte mindenhol ellenőrzik a hazai vizeket a szakértők és megnézik, hogy milyen létszámban és fejlettségi állapotban vannak a szúnyoglárvák. Ennek megfelelően határozzák meg, hogy mely területen szükséges fellépni akár a lárvák, akár majd később a kifejlett szúnyogok ellen.

Mukics Dániel kiemelte, a nagyobb kiterjedésű vízfelületeknél, ahol nem lehet autóról permetezni, akkor ott célszerű légi úton kijuttatni ezt a készítményt.

A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet. Az emberek is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megelőzzék a szúnyogok további szaporodását, ezért érdemes megszüntetni otthonainkban azt a számtalan vízgyűjtő helyet, melyekre a hétköznapokban kevés figyelmet fordítunk. Többek között ilyen az udvaron tárolt vödör, kanna, talicska, gyermekjáték felfordítása, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét rendszeresen cserélni kell friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót le kell fedni vagy sűrű hálóval letakarni.

Nézze meg ezt is:

Az észt nagykövet tartott előadást a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai karán

  2023-ban a finn, idén pedig az észt nagykövet látogatott a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai …