2024. április 24., szerda
FONTOS

Az Ágotás gyerekek számára is véget ért a karantén

A szegedi Dr. Foltán József Országos Egyházi Módszertani Gyermekotthon lakói

Április 19-én szűnt meg a gyermekvédelmi intézményekben a látogatási és intézmény elhagyási tilalom. Így a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 37 lakásotthonában is szabadabb lett az élet, az itt élő gyerekek nagy részének első dolga az volt, hogy meglátogatta vérszerinti szüleit.

Március 8-tól április 19-ig intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben az országos tisztifőorvos. Ekkor átmenetileg módosították a nevelőszülőknél, valamint a lakásotthonokban élő gyerekek kapcsolattartását a vérszerinti családjukkal, ők ez idő alatt online beszélgettek szüleikkel, rokonaikkal.

–  Ez az intézkedés szűnt meg április 20-án. Bizonyos szempontból szabadabb lesz az élet, hiszen – némi korlátozással – ismét személyes lesz az eddigi online kapcsolattartás, a fiatalok újra a házirend szerint mehetnek kimenőre.

Természetesen több óvintézkedés érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében, hiszen a járvány kihívásával továbbra is szembe kell néznünk – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, aki Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe.

A megbeszélésen a szervezet csaknem 170 vezető munkatársa vett részt, az ország 13 megyéjéből: területi igazgatók, szakmai vezetők, lakásotthon vezetők és nevelőszülői tanácsadók. Áldozatos munkájukat és a járványügyi helyzet alatt tanúsított kitartásukat köszönte meg a politikus. Kiemelte, a szervezet közösségépítő munkáját, és kérte, hogy a kollégák ezt a küldetést a továbbiakban is tartsák szem előtt.

 

 

Kothencz János főigazgató is megköszönte minden kollégája helytállását, különösen azokét, akik helyettesítést vállaltak más megyében, másik településen. Elmondta, a tisztifőorvos által kidolgozott szabályokat betartották, az előforduló megbetegedéseket hatékonyan kezelték. A gyermekvédelmi gondoskodásban élők nehezen viselték a kijárási tilalmat, ám a szolgáltató munkatársai mindent megtettek azért, hogy a bent töltött idő tartalmas legyen. A fiataloknak minden percét lekötötték, többek között sporttal, közös foglalkozásokkal.

Balogh Tibor, a szegedi Dr. Foltán József Országos Egyházi Módszertani Gyermekotthon lakója elmondta, hogy annak ellenére, hogy a négy fal közé kényszerültek, nagyon tartalmasan telt el ez az időszak, sok közösségi programot szerveztek nekik a nevelők.

– Soha ennyit nem társasjátékoztunk, mint most, és nagyon élveztük. Emellett bográcsoztunk, szalonnát sütöttünk az udvaron – mondta a főiskolás fiatal.

A gyulai lakásotthonban élő Hegyközi Barbara azt mesélte, nevelői mindent megtettek, hogy tartalmasan teljen a bent töltött idő, mégis alig várja, hogy hétvégén hazamehessen édesanyjához.

Kothencz János azt is hangsúlyozta az értekezleten, hogy bár a lakásotthonokban élők már újra kijárhatnak, azért továbbra is betartják minden egységükben a járványügyi eljárásrendet. A nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalok pedig mostantól – természetesen a szabályokat figyelembe véve – ismét személyesen találkozhatnak vérszerinti szüleikkel, családjukkal.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …