2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Fizetés nélkül távozott, vádat emeltek ellene

A Gyulai Járási Ügyészség 15 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége, 2 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és 8 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat egy 28 éves többszörösen büntetett előéletű, letartóztatásban lévő hajléktalan férfi ellen, aki országszerte több szálláshelyről is fizetés nélkül távozott és gyakran a szobákban elhelyezett tárgyakat is magával vitte.

A férfi 2020. szeptember 24-én szabadult az egyik büntetés-végrehajtási intézetből, de munkával, állandó jövedelemmel nem rendelkezett és a lakhatása sem volt megoldott, ezért – hogy megélhetését és lakhatását biztosítsa – rendszeres haszonszerzésre törekedve az ország különböző pontjain szálláshelyek szolgáltatásait vette igénybe, majd a szállás díjának
kifizetése nélkül távozott. Egyes esetekben a szobákban elhelyezett értéktárgyakat – így televíziót, hosszabbítót, ágyneműt, törülközőt – is magával vitte, és azok értékesítéséből származó jövedelemből tartotta fenn magát.

A férfi 2020. szeptember 26-a és 2021. január 09-e között lényegében beutazta a fél országot.

Az egyik internetes szállásfoglaló portálon foglalt szállást Dömsödön, Tóalmáson, Szentendrén, Nagybörzsönyben, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Füzesgyarmaton, Nagykanizsán, Kamuton, Felsőlajoson, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Gyulán jellemzően vendégházakban vagy apartmanokban.

1-2-3 éjszakánál többet sehol sem töltött, majd elegánsnak nem nevezhető módon fizetés nélkül távozott a szálláshelyekről a lopásokkal további kárt okozva az üzemeltetőknek.

A férfi 2021. január 01-én egy mezőkovácsházi apartmanba is be akart jelentkezni, majd amikor az üzemeltető rövid időre magára hagyta, eltulajdonított egy mentőskabátot és távozott. A férfi 15 különböző szálláshelyről távozott fizetés nélkül, az ily módon megvalósított csalásokkal összesen közel 190.000.-Ft kárt, míg a lopásokkal összesen több mint 435.000.-Ft kárt okozott.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn; a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a bűncselekmények elkövetése révén elért 285.000.-Ft
erejéig vagyonelkobzást rendeljen le vele szemben, kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült 110.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

A járási ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a férfival szemben három másik ügyben jellemzően vagyon elleni bűncselekmények miatt kiszabott, összesen 2 év 6 hónap időtartamú felfüggesztett fogházbüntetések végrehajtását is.

Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

Nézze meg ezt is:

A lakosságtól várta a javaslatokat a rendőrség az április 19-ei speedmarathonra

  Idén is megrendezi a rendőrség a Speedmarathon akciót, ahova a lakosságtól várták a javaslatokat, …