2021. június 16., szerda
FONTOS

Szentháromság szobrot avattak Békéscsabán

A vasárnapi szentmise után a békéscsabai társszékesegyháztól indultak a zarándokok a Damjanich és a Wesselényi utca kereszteződésében felállított Szentháromság szoborhoz. A megyeszékhely új, köztéri műalkotását már korábban felállították, vasárnap a felszentelésre került sor.

Az eseményen Cs. Tóth János művészettörténész az avatás egyedülálló voltát hangsúlyozta, arról beszélt ugyanis, hogy nagy esély van arra, hogy 1948 óta Magyarországon ez az első új Szentháromság szobor.

A református és az evangélikus gyülekezet képviselői mellett Szigeti Antal katolikus esperes plébános szólt a megjelentekhez. A mű elkészítése a kötegyáni Szőke Sándorhoz fűződik, számára egy több hónapon át tartó folyamat volt a Szentháromság szobor megalkotása. Létrejöttét jórészt kormányzati támogatás tette lehetővé, de a helyi szerepvállalás jelentősége sem elhanyagolható, a mű felállítását Szatmári Csaba kezdeményezte.

A napjainkban már ritkaságszámba menő alkotás talapzatán három, a magyar történelemből ismert szent jelenik meg, István, Imre és László. A Szentháromság ábrázolása mellett a kereszt is végigfut a szobor törzsén, de a trianoni békediktátumot is felidézi.

Nézze meg ezt is:

Négy új fertőzött szerdán, Békésben

Szerdán 21 891-ről 21 895-re nőtt a Békés megyei koronavírus fertőzöttek tavaly óta nyilvántartott száma. …