2024. április 20., szombat
FONTOS

Tízéves a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

Köllő Sándor, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium lelki vezetője

A tizedik évforduló alkalmából tartottak ökumenikus istentiszteletet április 19-én Debrecenben, az Attila téri görögkatolikus főszékesegyházban. Az istentiszteletet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, majd Balog Zoltán református püspök hirdetett igét. Az eseményen részt vett Köllő Sándor atya, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium lelki vezetője.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tíz esztendővel ezelőtt, 2011 márciusában jött létre. A jezsuita rend Budapesten, a görög katolikus egyház Miskolcon, a református egyház Debrecenben, az evangélikus egyház pedig Nyíregyházán nyitotta meg szakkollégiumait a felsőoktatásban tanuló, elsősorban cigány származású hallgatók számára. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában 2012 szeptemberében Szegeden nyílt keresztény roma szakkollégium (SzoKeReSz).

Az évfordulóról a keresztény egyházak képviselői közös imával emlékeztek meg az Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban.

– A történelmi egyházak tíz éve írták alá a megállapodást a szakkollégiumi hálózat létrejöttéről – kezdte ünnepi beszédét Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a hálaadó alkalmon. Kiemelte: fontos dátum ez a kirekesztés és a szegregáció kapcsán is, majd a befogadtatás áldását kérte a hazai roma közösségekre, végül Cseh Tamás és Bereményi Géza közös szerzeményével, a Tíz év múlva című népszerű dallal hivatkozott a szervezet megalakulásának dátumára.

Balog Zoltán püspök igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan élethelyzet, melyben Istennek ne lenne aktuális, időszerű üzenete.

– A mai világ nem szereti a hitvalló helyzeteket, az olyan embereket, akik nincsenek benne a „fősodorban”. A kereszténység történetében a hitvallás annyit jelent, mint kiállni és elköteleződni a hit mellett – emlékeztetett a református püspök, majd hozzáfűzte: mindehhez státusz és fundamentum kell ugyanúgy, mint a tízéves roma szakkollégium hálózatának létrejöttéhez és eredményes munkájához.

Balog Zoltán az évtizedes fennállását ünneplő szervezet jelentőségére utalva rámutatott arra is, hogy akik a kezdeményezést akkor elkezdték, most a járványhelyzettel sem törődve tartották meg online óráikat, a könyvbemutatókat és megemlékezéseket.

– Az oktatásban ismert alumni fogalmához hasonlóan ez a közösség is megkívánja, hogy ne széledjünk szét, maradjunk együtt, kövessük egymást. Egy igazi, erős roma középosztályra van szüksége az országnak, és mi azt gondoljuk, hogy ennek a magja csak egy Krisztushoz elköteleződött embertömeg lehet. Ezért fontos, hogy együtt maradjunk, és ne hallgassunk, hanem tegyünk a szavainkkal bizonyságot arról, hogy mit tett velünk Isten nemcsak az elmúlt tíz évben, hanem azóta is, nap mint nap – hangsúlyozta végül Balog Zoltán.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat indulásáról az alapítók rövid kisfilmben emlékeztek meg, melyet az ünnepi alkalom résztvevői is megtekinthettek. A felvételen Kocsis Fülöp arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év megmutatta: cigány és nem cigány fiatalok hogyan tudnak együtt dolgozni, tanulni, imádkozni és játszani.

– Munka és tanulás, tanulás és munka. Ez nemcsak a romapolitikában jelenti az egyetlen utat a felemelkedéshez, hanem a szegénység és a leszakadás ellen is – nyomatékosított Balog Zoltán püspök.

A hálózat 2011-ben négy szakkollégiummal jött létre, ez mára nyolc egyházi és három egyetemi fenntartású roma szakkollégiummá nőtte ki magát. A programban akkor százan indultak el, most négyszázhetven a végzettek száma.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …