2023. március 23., csütörtök
FONTOS

Idén 911 mintát bírált az érzékszervi zsűri

Június 3-án és 4-én több száz mintát bíráltak az idei Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat versenyre.

2021-ben összesen 911 minta érkezett, amely túlszárnyalta a tavalyi 838-at. A 22 főből álló zsűri az érzékszervi bírálat során 4×5 pontos bírálati rendszerben megvizsgálta többek között azt, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, valamint érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozták. A bíráknak ismerniük kell minden olyan gyümölcsöt, melyből pálinka készül. Az illat, íz, aromajegyeket keresik a termékekben és eszerint próbálnak különbséget tenni közöttük.

A verseny során a legjobb magánfőzött párlat, a legeredményesebb magánfőző, a legjobb bérfőzetett párlat, a legeredményesebb bérfőzető és a legeredményesebb bérfőzde kapja meg a fődíjat. Emellett bronz, ezüst, arany, és champion minősítések is gazdára lelnek.

Szeptember 16 és 18 között három napra Gyula a Kárpát-medence pálinka fővárosává válik. A fesztivál második napján, 17-én hirdetik majd ki az idei Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat verseny győzteseit.

Nézze meg ezt is:

Vetélkedve ismerkednek a vármegye értékeivel

Békés Vármegye Önkormányzata a Békés vármegyei és határon túli értékek, illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett …