2024. április 19., péntek
FONTOS

Minden szolgáltatás elindul a gyulai kiállítóhelyeken

Teljes fokozatban működnek hétvégétől a gyulai kiállítóhelyek. Szombattól nemcsak újra indulnak a garantált tárlatvezetések, de ismét lesz gyertyafényes tárlat és visszatérnek a garantált programok is.

A koronavírus-járvány elleni védelmi intézkedések lazulásával a gyulai kiállítóhelyek is folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat.

Május elseje óta a gyulai vár, az Almásy-kastély, az Erkel emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár, valamint a Kastély Kávézó is várja a látogatókat. A pünkösdi hosszú hétvége óta a kastély szabadulószobái is elérhetők.
Az elmúlt időszakban a tárlatvezetések szokott kezdési időpontjaiban az Almásy-kastély előtt (10.30-kor, 11.30-kor, 14.30-kor), illetve a várudvaron (10.30-kor és 13.30-kor) általános tájékoztatót tartottak az adott hely szakemberei az épületről, annak történetéről és a kiállításról. Szombattól a garantált időpontokban ismét elindulnak a tárlatvezetések, amelyek létszámát 15 főben maximalizálják.

Az Almásy-kastélyban szombatonként ismét tartanak gyertyafényes tárlatokat. A 18.30-kor induló különleges, egyedi hangulatú eseményen a látogatók a 19. század esti fényviszonyai között ismerkedhetnek az épülettel. A kastély gyertyafényben című programon a résztvevők alkalmanként más és más témában hallhatnak érdekességeket az egykori főúri életről; szó esik így az egykori gyulai játékbarlangokról, az éjszakai életről a kastélyban, a 19. századi divatforradalomról, Sissi gyulai látogatásáról vagy a főúri világnak szóló szépségtippekről. A látogatást minden alkalommal gyulai termékek kóstolója egészíti ki.
Kisebb frissítésen estek át a kastély garantált programjai is, amelyekkel szombati napokon találkozhatnak a vendégek. Megmaradt a török kori holttestek nyomába eredő pincetárlat és a 19.századi öltözködésről szóló Női szalon. Új programként jelenik meg a Grófi passziók című program a főúri időtöltésről, utazásról, szórakozásról, sportról, kikapcsolódásról, zenéről, színházról, művészetekről. Ugyancsak új a garantált programok között a kastély és az Erkel család kapcsolatát feldolgozó előadás.
A várban is részben megújulnak a szombati garantált programok. A megszokottak közül továbbra is találkozni majd a két legnépszerűbb elemmel: a solymászbemutatóval és a működő kovácsműhellyel.
Marad az események között a fegyverbemutató, amelyen rendszeresen jelen lesznek a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai is. Újdonság a szombatonkénti események között az az előadás, amelyet az 1566-os ostromról hallhatnak az érdeklődők. Ez a program a fegyvertárból indul az ostromot bemutató dioráma megtekintésével és a korabeli harcászati eszközök rövid információival, s a gyilokjárón ér véget, ahol a látogatók azt fedezhetik fel, hogyan is nézett ki az erődítmény a 16. században.
A kiállítóhelyek egyébként továbbra is kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók. A helyszínekre érkezők telefonos applikációval is tudják igazolni kártyájuk meglétét. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. valamennyi kiállítóterében arra kérik a látogatókat, hogy viseljenek maszkot.

Garantált programok

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Minden nap
10.30, 11.30, 14.30
Tárlatvezetések
Minden nap
13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00
Rejtély a kastélyban, keresd a kulcsot!

Boszorkányos bátorságpróba (16+)
Szabadulószobák
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött; jelentkezni a 66/650 218 telefonszámon, vagy személyesen az ajándékboltban lehet.
Jegyár: 800 Ft/fő
Minden szombaton
18.30 A kastély gyertyafényben

Fedezd fel a pincét, a cselédlépcsőt és a főúri enteriőrt a 19. század esti fényviszonyai között, majd kóstolj gyulai finomságokat!

Előzetes regisztráció szükséges! Regisztrálni a tárlatvezetés napján 15 óráig lehet a 66/650 218 telefonszámon vagy személyesen a kastély ajándékboltjában.
Jegyár: 2990 Ft/fő
Minden hónap első szombatján
11.00, 12.00, 13.00 Pincetárlat
Tarts velünk egy középkori rejtély nyomába: hogyan került három koponya nélküli csontváz az egyik pincehelyiség padlózata alá 20-30 centivel?
Részvétel kastélybelépővel.
Minden hónap második szombatján
16.00 Női szalon
Előadás a 19. századi arisztokrata viseletről.
Részvétel kastélybelépővel.
Minden hónap harmadik szombatján
16.00 Erkelek a kastélyban
Az Erkel család története, kapcsolata a gyulai kastéllyal.
Részvétel kastélybelépővel.
Minden hónap negyedik szombatján
16.00 Grófi passziók
Minden a főúri időtöltésről (utazás, szórakozás, sport, kikapcsolódás, zene, színház, művészetek).
Részvétel kastélybelépővel.

Gyulai vár

Minden nap
10.30, 13.30
Tárlatvezetések
Minden szombaton
10.00 Tűzben edzett – működő kovácsműhely
11.00 Solymászbemutató
12.30 Csatazaj a középkorban – interaktív előadás és bemutató a fegyverekről
14.30 Vitézek és védművek – az 1566-os ostromról a fegyvertárban, a lovagteremben és a gyilokjárón

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …