2024. április 19., péntek
FONTOS

Vetőmagokkal segíti a rászorulókat a Katolikus Karitász

Zöldellő kertek

 

Idén is folytatódik a Katolikus Karitász öngondoskodó családokért indított programja, a Zöldellő kertek. Egyházmegyénk 11 településén 140 rászoruló család kapott olyan vetőmagcsomagot, amelyből képesek magukat egészséges zöldségterménnyel ellátni.

Földes utakon kanyarog a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász autója a Szeged környéki tanyavilágban. A döcögős út mellett egyszer csak feltűnik egy tábla: Vecsernyés tanya. Amikor az épület előtt megáll a kocsi, ismerősként köszönti az érkezőket egy mosolygós középkorú asszony, Mónika. Ancsa-Molnár Hajnalka, a megyei irodavezető ezúttal vetőmagcsomaggal érkezett hozzá, amelyből megfelelő gondoskodással az egész család számára elegendő zöldség teremhet.

– Kilenc éve vagyok kapcsolatban az egyházmegyei Karitásszal – meséli a házigazda, aki mellett hamarosan feltűnik mozgékony és beszédes kisfia, Lacika. Miközben az édesanya a családjukról, nehéz életükről, és az eddig kapott segítségről beszél, a kicsi a kétkerekű biciklijével rója a köröket a vendégek körül.

– Azért tudom ilyen pontosan, mert akkor született a kisfiam, és ahogy hazajöttünk a kórházból, rögtön kaptam tőlük pelenkacsomagot. Ez volt az első támogatásuk, aztán tüzelővel, élelmiszerrel és vetőmaggal segítettek. Mivel később kiderült, hogy Lacika beteg, besegítettek a gyógyszerköltségbe, de egy kályhát is hoztak. Mindez nagyon nagy segítség volt számunkra az elmúlt évek alatt, hálás vagyok érte. A kisfiam a korához képest kicsi, nem fejlődik megfelelően. Egyedül nevelem. Eddig GYES-en voltam vele emiatt, sajnos ez most megszűnt. Bár hormonkezelésre van szüksége, és állandó gyógyszereket szed, az ellátást nem kapom tovább. Viszont a 85 éves édesanyámat is én gondozom, így az ezért járó ápolási segélyből és a családi pótlékból élünk – ecseteli a háromfős család helyzetét.

Mónika tehát egyedül tartja fenn a kis gazdaságot: az udvarban kacsák, tyúkok poroszkálnak, az ólakban nyulak, disznók növekednek. A tanya körül 450 négyszögöl föld az övék, abban fogja a most kapott magokat elvetni.

– ’72 óta itt élünk, tudom, hogyan kell a földet megművelni, a növényeket termeszteni. Sárgarépa, gyökér, dinnye, bab, borsó, tehát minden olyan vetőmag van a csomagban, ami egy háztartásban kellhet. Nekünk ez elegendő termést hoz, nem kell zöldséget vásárolni a boltban és még egészséges is – részletezi a vetőmagprogram előnyeit. Tisztában van azzal is, hogy nemcsak átvenni és elvetni kell a magokat. Ahogy fejlődnek a növények, fotókat kell készítenie róluk, és beküldeni a termelési beszámolóval együtt a Karitásznak, hogy dokumentálni lehessen a növekedést, a termésmennyiséget, azaz a támogatás valódi hasznát.

– Az egyházmegyében 23 féle vetőmagból álló csomagokat osztottunk szét összesen 140 családnak. Őket a helyi Karitász-csoportok ajánlásai alapján választjuk ki – veszi át a szót az egyházmegyei iroda vezetője. Ancsa-Molnár Hajnalka hozzáteszi: csak olyanok részesülhetnek ebben a támogatásban, akik vállalják a földterületük megművelését, a növények gondozását.

– Mónika azok közé tartozik, akire számíthatunk, ő évek óta megbecsüli ezt a lehetőséget, sőt nemcsak a saját földjébe való magokról gondoskodik, hanem öt környékbeli tanyára is eljuttatja a csomagokat – mondja az évek alatt kialakult együttműködésükről.

– A vetőmagprogram célja az, hogy a rászoruló családokat az önálló életvezetéshez hozzásegítsük – ismerteti a támogatás lényegét Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora. – Sokan kerültek nehéz helyzetbe a járvány miatt, természetesen ez hatványozottan igaz ott, ahol korábban is szűkölködtek. A segítségnyújtás akkor eredményes igazán, ha abban támogatjuk a rászorulót, hogy a biztonságáról maga legyen képes gondoskodni. Az országos központ vetőmagcsomagjai mellé idén vetési segédletet adunk a családoknak, hogy azok is vállalni tudják a saját zöldségek termesztését, akiknek alig, vagy egyáltalán nincs ebben tapasztalatuk. Így nyújt segítséget a mi szervezetünk is – mondja a vezető.

Mónika ért a zöldségtermesztéshez és ezt a tudást a gyermekének is igyekszik átadni. Mint mondja, Lacika szokott segíteni a ház körüli munkákban, így a zöldségek gondozásában is. Néhány napja birskörte csemetét ültettek ketten, mert régi vágyuk volt egy ilyen gyümölcsfa. Úgy tűnik, meg is fogta.

– A magokat húsvét után vetjük el, a földet már előkészítettük. Aztán imádkozunk, hogy jöjjön az eső – mondja, majd elköszönnek a vendégektől, mert folytatniuk kell az online tanulást.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …