2024. április 20., szombat
FONTOS

Elkezdődik az erdőtelepítés a Kálvária mögötti területen

A jelenlegi felvételeken látható területen már korábban is rendeztek egy sajtótájékoztatót, akkor még a választási program keretein belül tárgyaltak az erdősítési munkálatokról.

Görgényi Ernő polgármester már többször hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy a város körül egy zöld gyűrű jöjjön létre. Ennek a programnak a részeként a Kálvária mögött található területre hamarosan 9,84 hektáros tölgyerdőt telepítenek. Mindez azon a 14 hektáros területen belülre esik, melyet korábban egy közmunkaprogram során kerítettek körbe.

A körbekerített terület erdősítése után a kerítésen kívül eső részen folytatódik a munka. A gyulai önkormányzat az erdősítési programra pályázati forrást is elnyert, ápolási munkákra évente közel kétmillió forint lesz elérhető, a jövedelempótlásra évente 1,2 millió forint. Tavasszal tovább folytatódik a program és őshonos elegyfajok csemetéi érkeznek a területre, az ültetésnek köszönhetően ugyanis ellenállóbb lesz az erdő. Ez a program majd egy önkéntességre épülő, közösségi akció keretében valósul meg. A kerítéssel körbekerített részen az előkészületi munkák már korábban elkezdődtek, egy tárcsázást már elvégeztek a területen, ezt még kettő ilyen munka követi majd, utána kezdődhet el a vetés.

A jövőben további erdőtelepítés várható, korábban az Airbus üzem építése előtt kellett kitermelni egy kisebb erdőt, ennek a másfélszeresét szeretnék újratelepíteni az Eleki út közelében. Mindezen munkálatok felügyeletére, megtervezésére Puskás Lajos erdőmérnököt bízták meg, ő készítette el a kivitelezés becsült költségeit is.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …