2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Figyelmeztető táblák a Lencsési lakótelepen

Békéscsabán, az egyik lakótelepre vezető, forgalmas út mellé tett ki új figyelmeztető táblákat a rendőrség. A környéken sok család él, a nyári szünidőben különösen ügyelni kell a gyermekekre.

„Vigyázz ránk!” feliratú tábla fogadja mindkét irányból Békéscsabán, a Lencsési úton közlekedőket.

A József Attila lakótelepre vezető, forgalmas út mellett eddig is volt figyelmeztető jelzés, a megkopott táblát cserélte újra 2021. június 15-én a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

A cserét a tanév utolsó napjára időzítették, ezzel is igyekeznek ráirányítani a figyelmet a gyermekek közlekedésbiztonságára. A Lencsési úton mindig nagy a forgalom, a lakótelepen pedig sok gyermekes család él, a szünidőben sok gyermek közlekedik önállóan.

Lényeges, hogy ismerjék és betartsák a szabályokat, körülöttük közlekedő felnőttek pedig mindenhol figyeljenek rájuk. A nyári szünidő kezdetén nem árt átismételni az elsőbbségadásra, kerékpározó gyermekekkel a kanyarodásra vonatkozó szabályokat. Emellett fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy takarásból, tehát álló jármű vagy fa, bokor mögül hirtelen az úttestre lépni életveszélyes. Fontos, hogy a játszóterek környékén, illetve a nyaraló övezetekben, ahol a nyári hónapokban nagyobb a forgalom, a járművezetők fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A gyermekek szabályos közlekedésre nevelésében nagy szerepe van a példamutatásnak. A szülők, nagyszülők is tartsák be az előírásokat! Használják a biztonsági övet, gyermekeiket az autóban az életkoruknak, magasságuknak megfelelő biztonsági ülésbe, magasítóra ültessék.

A család kerékpárjait szereljék fel a kötelező tartozékokkal, fordítsanak különös figyelmet a láthatóságot elősegítő lámpákra, prizmákra. A rendőrség kéri az önállóan közlekedő gyermekek szüleit, hogy lehetőség szerint együtt is járják be azokat az útvonalakat, ahol a gyermek rendszeresen gyalogol, kerékpározik! Beszéljék meg, hogy hol mi a szabály, mire kell figyelni, illetve ha a gyermek veszélybe kerül, netán baleset éri, hogyan kérjen segítséget, mikor és hogyan hívja a 112-es segélyhívót.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …