2024. április 24., szerda
FONTOS

Június 16-án földi, kémiai szúnyoggyérítést végeznek Gyulán

A következő napokban a Duna teljes szakaszán, a Tisza mentén, valamint a Körösök vidékén végeznek földi kémiai gyérítést. Az országos szúnyoggyérítési program idén április 22-én indult, azóta folyamatos volt a lárvák elleni biológiai védekezés. Számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok. A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén.

A szakemberek kétféle módszert használnak. Az egyik a melegködképzéses technológia, ahol az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. A másik módszer az ULV eljárás, amely során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsősorban ezzel az eljárással találkozhatunk. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, és néhány óra alatt lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Június 16-án, szerda éjszaka Gyula területén földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek. Kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a következő két nap során végzik el a munkát.
A jegyzői kabinet a közösségi felületen kéri a gyulai lakosokat, hogy szíveskedjenek az ablakokat csukva tartani, illetve lehetőség szerint a szabadban tartózkodást kerülni. A felhasznált vegyszer emberre, melegvérű állatokra veszélytelen, méhekre viszont veszélyes.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …