2021. október 16., szombat
FONTOS

Bemutatták Szilágyi Miklós kötetét Gyuláról

A hatvanas években volt Szilágyi Miklós az Erkel Ferenc Múzeum igazgatója, és az etnográfus későbbi életére is nagy hatást gyakoroltak az itt töltött évek.

Hogy pontosan mennyire, az igazából akkor derült ki, amikor gyermekei halála után felfedezték feljegyzéseit. A megtalált írásokat kötetté rendezték, a mű idén meg is jelent, a bemutatóra azonban csak szerda este került sor a gyulai könyvtárban. A program érdekessége volt, hogy a szerző gyermekei, Szilágyi Zsófia és Szilágyi Márton is jelen volt.

A kötet egy része a múzeumigazgató munkához kapcsolódik, van köztük újságcikk, kiállításmegnyitó, ezek úgy is értelmezhetők, mint egy gyulai, kulturális kronológia a hatvanas évekből. A mű tartalmaz néprajzi, történeti jellegű értekezéseket is, ezek mögött leginkább gyulai adatgyűjtés áll.

Erdész Ádám, a megyei levéltár nyugalmazott igazgatója elmondta, a kötet két dolog miatt is fontos.

A mű utolsó, kimondottan izgalmas fejezete Szilágyi Miklós visszaemlékezéseit tárja az olvasó elé, publikált és publikálatlan írásokat. Például: Mit ér az ember, ha kisvárosban él?

 

Nézze meg ezt is:

Kimagasló munkájáért kapott díjat Erdész Ádám

Négy évtizedes munkájáért Bősze Sándor-díjat adományozott Erdész Ádámnak a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa. Az indoklásban …