2024. május 28., kedd
FONTOS

Az egyházmegye várja a világkongresszust

A 168 órás szentségimádás helyszíne, a Szent József jezsuita templom

Nem először, de – reméljük – utoljára forgatta fel a koronavírus-járvány az 52. Nemzetközi Eucharisztikus
Kongresszusra való felkészülést. Az egyházmegyében tervezett rendezvényeket a pandémiás helyzet javulásával igyekeznek fokozatosan pótolni.

 

2018-ban jelentették be, hogy nyolc évtized után ismét Magyarországon lesz az eucharisztikus kongresszus. Habár 2020 őszéről el kellett halasztani az eseményt, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében a járvány ellenére is várják a rendezvényt.

– Az eucharisztia az élet kenyere mindannyiunk számára. A Krisztussal való találkozás jelenti az éltető erőt, a lendületet – fogalmazott ezzel kapcsolatban Kovács Péter békési püspöki helynök, gyulai plébános. Kitért arra is, hogy szentmisét azért is nehéz egyedül tartani pandémiás időkben, mert az eucharisztia egyben közösségi együttlétet jelent. –

A világkongresszus számunkra azért is fontos, mert a hívekkel együtt ünnepelhetjük meg egységünket – fogalmazott.
Ennek tudatosítása érdekében már a budapesti helyszín nyilvánosságra kerülését követően öt-hat pap összefogott az egyházmegyében: a vasárnapi evangéliumokhoz rövid gondolatokat, elmélkedéseket írtak, amelyeket hozzákapcsoltak az eucharisztia témájához. 2018-ban és 2019-ben is tartottak Egyházmegyei Eucharisztikus Lelkinapot, elindult a Szentségimádás Iskolája MindenkiNEK programsorozata olyan vendégekkel, mint Fábry Kornél, a NEK főtitkára vagy Gyulay Endre nyugalmazott püspök. A fiatalokat face2Face Eucharisztikus Imaestekre hívták, de a diákok, hallgatók a vírus hónapjaiban is tartották egymással a kapcsolatot.

Szintén a felkészülés jegyében érkezett hozzánk 2019-ben a Ferenc pápa által megáldott Missziós kereszt, amelyet az egyházmegye tizennégy településén fogadtak. A következő évben Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 1938-ban és 2020-ban címmel tartottak konferenciát, s ekkor nyílt meg Simon András grafikus az Eucharisztia és a Húsvét misztériumára reflektáló tárlata is a Dóm Látogatóközpontban.

Jól sikerült a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában, 2020. szeptember 13–20. között tartott 168 órás szentségimádás a Dáni utcai Szent József jezsuita templom kápolnájában. A nyitómisét Gyulay Endre, a zárómisét Kiss-Rigó László püspök celebrálta. Eredetileg 168 főt vagy imapárt vártak az éjjel-nappal tartó közös imádságra, azonban szinte minden órában legalább 10–15-en voltak az oltáriszentség előtt – a járványügyi szabályokat betartva.

Mindezen programok létrejöttében nagy szerepet játszott Serfőző Levente, a NEK-re való felkészülésért felelős egyházmegyei referens, aki arról beszélt magazinunknak, hogy ha a járványhelyzet csillapodik, újult erővel népszerűsítik a kongresszust. A Szent József-templomban azóta is hetente legalább egy nap folyamatos szentségimádás zajlik, de szeretnék megismételni a tavalyi 168 órás alkalmat. Erre várhatóan a kongresszus előtti héten kerül sor, a szervezők bíznak abban, hogy most is sokan csatlakoznak.

Múlt ősszel kívánták megnyitni azt a tárlatot, amely bemutatja, hogy a mai egyházmegye területén – amely akkoriban még három különböző egyházmegyéhez tartozott – hogyan készültek az 1938-as kongresszusra. Serfőző Levente rámutatott, valójában egy hármas szentév volt az az esztendő, mert a világkongresszus és a Szent István halálának évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév mellett azt is ünnepelték, hogy első királyunk 900 éve ajánlotta fel az országot Szűz Máriának.

A megnyitót sajnos ismét el kellett halasztani, de hamarosan láthatják az érdeklődők kiállítást. Terveznek továbbá Bálint Sándor és az eucharisztia címmel is egy tárlatot a Dóm Látogatóközpontban.

– Nagy feladat lesz bemutatni az eucharisztikus kongresszus programját. Azon vagyunk, hogy minél többen csatlakozzanak az ifjúsági találkozóhoz, és hallgassák meg a pápai szentmisét – fogalmazott Serfőző Levente, aki biztatja az egyházmegye plébánosait, hogy segítsék közösségük tagjainak a programokra való eljutását. Tavaly sokan jelentkeztek a kongresszusra, örömteli lenne, ha ez a tendencia a jelentkezési felületek újbóli megnyitása alkalmából folytatódna.

Nézze meg ezt is:

Együttműködési megállapodás a római Pápai Szalézi Egyetemmel

  Április 11-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a római Pápai Szalézi Egyetem és …