2021. október 16., szombat
FONTOS

Egy véradó három ember életét menti meg

 

Véradást szerveztek péntek délután Gyulán, a várszínház kamaratermében.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással. Az eseményen többen voltak olyanok, akik már nem először nyújtottak segítő kezet.

Frankó Attila 2000 májusában szervezte meg az első véradást. 2021 március elsejéig 1144 liter vért gyűjtött össze összesen 2543 véradó jóvoltából. Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő. Vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss, fagyasztott plazmát. Egy véradó három ember életét menti meg. Magyarország lakosságának három százaléka véradó. Frankó Attila kiemelte, fontos, hogy a köznevelésben a fiatalok elkötelezettek legyenek 18 éves koruk után a véradás iránt.

A rendszeres véradóknál a vérregeneráció gyorsabban megy végbe, valamint évente egyszeri véradással 88 százalékban csökkenthető a szívroham kockázata.

Nézze meg ezt is:

Kimagasló munkájáért kapott díjat Erdész Ádám

Négy évtizedes munkájáért Bősze Sándor-díjat adományozott Erdész Ádámnak a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa. Az indoklásban …