2024. április 24., szerda
FONTOS

Erkel ereklyék érkeztek Gyulára

Több, Erkel Ferenchez kötődő, értékes tárgyat adott át péntek este, az Almásy kastélyban Szőnyi Martha, a zeneszerző Erdélyben élő ükunokája.

Neki köszönhetően városunkba került Erkel karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúja, egy Liszt Ferencről készült fénykép, Liszt Erkelnek átadott névjegykártyája, valamint Allaga Géza gordonkaművész Erkel Gyulának ajánlott dalának kottája. Mindezeken túl a helyi múzeumot gazdagítja az az 1874-es fényképalbum, amelyet Erkel Ferenc a Hunyadi László bemutatójának 30. évfordulóján, a 200. előadás emlékére kapott a Nemzeti Színháztól.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, a felajánlás révén különleges, eredeti műtárgyakkal gazdagodik a gyulai Erkel gyűjtemény. Elmondta, minden tárgy történetét feljegyzik és megőrzik.

A sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester arra emlékeztetett: Erkel Ferencet szülővárosa rendszerektől függetlenül nagyra tartotta. Még életében díszpolgárrá választották, 1896-ban szobrot állítottak neki. Ez egyedülálló módon azóta is ott található, az Erkel téren. hangsúlyozta, a zeneszerző hagyatékát azóta is méltó módon őrzik, két éve egész alakos szobrot avattak a várfürdőben, felújították az Erkel teret, és Erkel ösztöndíjat hoztak létre a tehetséges gyulai muzsikusok számára.

A közönség először június 26-án, szombaton, a Múzeumok éjszakáján láthatja ezeket a tárgyakat, majd az állagmegóvás érdekében restaurátorhoz kerülnek.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …