2024. április 19., péntek
FONTOS

Június 24-ig tart a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható.

A napi csúcs kevéssel 40 fok alatt lehet. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan felhívja minden közlekedő figyelmét ebben az időszakban. A tapasztalatok alapján a nagy hőségben gyengül a koncentráció, egyesek tompábbak, mások pedig agresszívabbá válnak. A járművezetők fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek lesznek, így a szabálysértésekre is megnő a hajlam.

Lipták András kiemelte, a tartós hőség mellett a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza. Ilyenkor mindenki megpróbál minél hamarabb hazajutni, így kevésbé figyelnek a közlekedők társaikra. Az elmúlt napokban több közúti közlekedési baleset történt Békés megyében.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot!

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …