2024. március 29., péntek
FONTOS

Új vezetők, fontos döntések a csütörtöki testületi ülésen

A pandémia miatt 2020. október 29-e óta most először tartottak képviselő-testületi ülést a gyulai városháza dísztermében.

A június 24-ei eseményen szó volt többek között a legutóbbi ülés óta történt fontosabb eseményekről, így az épülő Airbus gyár bokrétaünnepségről is. Görgényi Ernő polgármester elmondta, eddig a bizottsági üléseken azt állapították meg, hogy a terveknek megfelelően halad a gyár építése, valamint a szakképzés fejlesztése, előkészítése. 20 mérnököt már alkalmaztak, akik a németországi tréninget már elvégezték. Emellett folyamatosan veszik fel a vezetőket is, szeptembertől a HR igazgató is munkába áll, így a munkások toborzása is felgyorsul.

A Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület 2020-ban végzett munkájáról is kapott tájékoztatást a grémium. A veszélyhelyzet idején az egyesület korábbi elnöke, Pintér Sándor elhunyt, a megjelentek egy perces néma felállással adóztak emlékének. A polgárőr egyesület szoros kapcsolatot ápol a rendőrséggel és a határrendészettel.

A csütörtöki testületi ülésen Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője nem vett részt, hiszen ítélethozatallal folytatódott Görgényi Ernő polgármester és Galbács Mihály képviselő pere június 24-én, a Békéscsabai Járásbíróságon.

A fő napirendi pontok között szerepelt a Gyulai Rendőrkapitányság 2020. évi beszámolója is. Kolysza Zoltán kapitányságvezető kiemelte, a városban tavaly a 2019-es adatokhoz képest a regisztrált bűncselekmények száma 26 százalékkal esett vissza, 434-ről 321-re.

A napirendi pontok sora a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség tavalyi évi beszámolójával folytatódott. Wéber Csaba kirendeltségvezető kiemelte, a pandémia alatt több új intézkedést kellett bevezetniük.

Varga Koritár Attila, megyei főkapitány elmondta, csökkent a testi sértések, a lopások, a lakásbetörések száma.

Csáki Béláné, a Gyulakonyha ügyvezetője 37 év után nyugdíjba vonul. A csütörtöki ülésen döntés született a Gyulakonyha Nonprofit Kft új ügyvezetőjének személyéről is. Négyen adták be pályázatukat, közülük végül Ambrus Györgyöt választották meg egy évre.

A grémium arról is döntött, hogy Dézsi János újabb öt éven vezetheti a Mogyoróssy János könyvtárat.

Rendelettervezetet módosítottak a közterület használattal kapcsolatban. Többek között a közel két éves működés során szerzett tapasztalatokat szeretnék beépíteni, valamint újabb, a városvezetés és különböző szervezetek által megfogalmazott igényeket építik be. Az egyik fontos szempont, hogy minden üzlet köteles tisztán tartani az előtte lévő járda és úttest teljes területét.

Az eseményen szó volt az Integrált Településfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról és kiterjesztéséről a gyulai járás településeire. A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése június 23-án elfogadta a Békés megyei Integrált Területi Programot. Békés megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrás tekintetében 86,3 milliárd forint forrást tud lehívni. Ez az összeg a 2014-2020-as induló összeghez képest 26 milliárddal több.

Az ülésen újabb 5 évvel meghosszabbították a Németvárosi Óvoda fenntartói jogát a Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

Egy pályázatot lehet benyújtani Gyula külterületi útjainak fejlesztésére. A vidékfejlesztési program révén önkormányzati tulajdonban lévő külterületi utakat lehet felújítani. Egy sikeres pályázat segítségével a képviselőkkel folytatott egyeztetések és korábbi interpellációk alapján az Uhrin János utcában építhetnének aszfaltutat. Emellett Gyulaváriban a Seregély utcában, az Ottlakai dűlőn, a Bicerei kertekhez vezető dűlőn, valamint a Pósteleki úton az “Y” elágazás jobb oldalán lévő földúton készülhet el útalap.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …