2024. április 20., szombat
FONTOS

Az elmúlt időszakot tekintette át közösen az agrárkamara és a kormányhivatal

A járványügyi helyzet hatással volt az agráriumra is, de bizakodással tekinthetünk az őszre – hangzott el a kedd délelőtt, Békéscsabán megtartott sajtótájékoztatón. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöksége, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal fontosnak tartotta a mögöttünk álló fél év áttekintését. Kulcsár László elsősorban a rendkívüli, szélsőséges természeti körülményeket emelte ki. A gazdasági év az agrárium számára sok nehézséget hozott. Kora tavaszi szárazság miatt a magágyat a száraz porban kellett kialakítani. A kielégítő csapadék csak meglehetősen későn, április második felében érkezett meg.

Kulcsár László hangsúlyozta, az aratás előtti összegzések optimizmusra adhatnak okot. Egy jó, közepes termésben bíznak. A szélsőséges időjárás miatt a búza aratása közel két hetet késik. Az őszi árpa betakarítása már megindult. Elhangzott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöksége, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal mindent megtett annak érdekében, hogy zavarmentes legyen a termeléshez kötött egységes kérelem alapján a támogatások adminisztrálása, beérkezése. Kulcsár László kiemelte, a járványügyi helyzet nem tudott olyan akadályt képezni, hogy a Békés megyei gazdák ne tudták volna elvégezni feladataikat. Biztosítva volt az élelmiszergazdaság kiszolgálása.

A kamara és a kormányhivatal 4 évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást. Akkor olyan célokat tűztek ki, melyekre nem számítottak, hogy végre is kell hajtani. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, három fő szempontot tartottak szem előtt. A kormányhivatal azt vállalta, hogy egy cselekvőképes igazgatást hoz létre, amely reagálni tud a gyorsan változó körülményekre, nyitott hatóságot hoznak létre, melynek az egyik eredménye a gyors információs rendszer volt.

Elhangzott, a veszélyhelyzetben nehezítette a körülményeket, hogy nem volt lehetőség a személyes találkozókra, fórumsorozatokra, járási egyeztetésekre. Takács Árpád egy kedd reggeli, friss hírt is közölt a sajtótájékoztatón. 13 418 darab egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, mindez 439 ezer hektár területre vonatkozik. Így 44 milliárd forintnyi kifizetés várható Békés megyében a 2021-es kérelmek alapján. A kormánymegbízott kiemelte, a kormányhivatalnak változtatnia kell az ellenőrzések tekintetében, hiszen egy újfajta rendre térnek át, ezért bővíteniük kell az agrár és vidékfejlesztést támogató osztályt, optimalizálni kell a működést. Elhangzott, az elmúlt két évben nem sikerült közös programokat megvalósítani. A tervek szerint idén szeptember elején a közfoglalkoztatási vásárt, a hónap végén pedig a pályaválasztási vásárt szervezi meg közösen a kamara és a kormányhivatal.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …