2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Várhatóan ma elérjük az 5,5 millió beoltottat

A reggeli adatok alapján még nincs meg az 5,5 millió beoltott, de nap közben jó eséllyel elérjük ezt a számot, így érvénybe léphetnek az új, enyhítő intézkedések. A beoltottak száma reggel 5 495 888 fő volt, közülük 4 973 210 fő már a második oltását is megkapta. Hamarosan átlépjük az 5,5 millió beoltottat, amikor életbe lép az újraindítás következő fokozata. Mától Magyarország a szomszédos országok határmentén élőket is fogadja oltásra.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt  több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. 5, 5 millió beoltott után:

– A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
– Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
– Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
– Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
– Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
– Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A péntek reggeli adatok alapján Békés megyében nem igazoltak új fertőzöttet, a kórt tavaly óta 21 931-en kapták el. Országszerte 37 ember fertőződött meg, újabb elhunyt nincs, már csak 98 beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …