2021. október 16., szombat
FONTOS

Egy új Békés megyei fertőzöttet igazoltak a hétvégén

A hétvégén 21 932-re nőtt a Békés megyei koronavírus fertőzöttek tavaly március óta regisztrált száma.

Az elmúlt három nap alatt országosan 65 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 262 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.  82 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 506 665 fő, közülük 5 058 824 fő már a második oltását is megkapta.

Már érvényben vannak az új intézkedések, melyek 5,5 millió beoltott után léptek életbe.

– A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

– Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

– Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).

– Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

– Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

– Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

 

 

Nézze meg ezt is:

Kimagasló munkájáért kapott díjat Erdész Ádám

Négy évtizedes munkájáért Bősze Sándor-díjat adományozott Erdész Ádámnak a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa. Az indoklásban …