2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A jóra való törekvésben is segíthet minket a Szentlélek

 

A Kiss-Rigó László püspök celebrálta a pünkösdvasárnapi ünnepi szentmisét a szegedi dómban, amely egyben Con Spiritio Egyházzenei Fesztivál záróakkordja is volt.

Pünkösd vasárnapján megtelt hívekkel a Szeged-Csanádi Egyházmegye székesegyháza. Habár a járvány elleni védekezés okán minden második padsort üresen hagytak, újabb széksorokat helyeztek el oldalt, hogy mindenkinek juthasson hely. Érezhető volt: a hosszú pandémiás hónapok után az első nagy egyházi ünnep egyben az újrakezdés, a korábbi élet visszatérésének reményét is jelenti.

– Nem hívő barátaink tudják, hogy karácsonykor Krisztus urunk születését, húsvétkor az ő feltámadását ünnepeljük. Ismerik a pünkösdi rózsát, a pünkösdi királyságot, azt azonban általában nem képesek megfogalmazni, hogy pünkösd mit jelent számunkra – mondta Kiss-Rigó László püspök. Rámutatott, nekünk, keresztényeknek is érdemes tudatosítanunk, hogy nemcsak azoknak volt a Megváltója, akik az életeseményeinek tanúi voltak, hanem az egész emberiségnek.

Az egyházmegye püspöke a mise során a bérmálkozás szentségében részesítette a Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia erre felkészült fiataljait, akik így csatlakoztak a nagykorú keresztényekhez. A személyes kapcsolatot Jézus két ajándéka biztosítja számukra és számunkra, egyrészt az eucharisztia, hiszen önmagát adta át bor és kenyér formájában, ezért gyűlnek össze a keresztények minden vasárnap, másrészt a Szentlélek. Kiemelte, ez utóbbi ajándéknak köszönhetően Jézus tanítványai legyőzték félelmeiket és bátran kiálltak az emberek elé, tanúságot tettek Krisztus mellett. Mi is megismerhetjük a Názáreti Jézust, s szabadon dönthetünk arról, hogy hiszünk-e abban, hogy életét az emberiségért áldozta. Mint minden más ajándéknál, itt is fennáll az a veszély, hogy nem élünk vele, nem használjuk ki az általa biztosított lehetőségeket. Emlékeztette a híveket és a bérmálkozókat, rajtuk múlik, hogy belülről segíti-e őket a jóra való törekvésben a Szentlélek ajándéka. Hozzátette, ezt azok is elnyerhetik, akik nem keresztények, vagy nem vallásosak, viszont lelkiismeretük szerint keresik az igazságot.
Beszélt arról is, hogy sokszor kérdezik tőle az újságírók: mi az adott ünnep aktualitása? Ő azonban úgy véli, hogy az üzenet örökérvényű, csupán a világ, a környezet változik. Ma, a pandémia után, az újraindulás időszakában, elgondolkodhatunk azon, hogy melyek a számunkra igazán fontos emberi értékek, kapcsolatok. A Szentlélek segítségével külön tudjuk választani a jót és a rosszat, visszatérhet régi életünk, sőt a korábbi időszakhoz képest jobbá, erősebbé válhatnak az embertársainkkal összefűző kötelékeink.

A vasárnapi szentmise egyben a Filharmónia Magyarország 2021. évi Con Spiritio Egyházzenei Fesztiváljának záróeseménye is volt. Mozart K. 259. számú C-dúr miséje csendült fel Szabóki Tünde (szoprán), Dobrotka Szilvia (mezzo), Horváth István (tenor), Szélpál Szilveszter (bariton) előadásában, Szamosi Szabolcsnak, az egyházmegye zenei igazgatójának vezényletével.

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …