2024. április 20., szombat
FONTOS

Hamarosan rajzanak a dióburok-fúrólegyek

A diónak sok károkozója van. Nagyon sok betegséggel találkozhatunk egy diófán.

Van olyan, amelyik egyik évben, van, amelyik azt követőben jelentkezik. Ezek eddig olyan betegségek voltak, melyek ellen nem kellett védekezni, a dió meg tudta magát védeni jelentősebb termésveszteség nélkül. Ennek a növénynek egy igazi ellensége volt, a szárazság. Ez ellen öntözéssel, folyadékpótlással tudunk védekezni.

Néhány éve viszont megjelent Magyarországon is az Amerikából behurcolt dióburok fúró légy, amely komoly károkozásra képes.

Amikor már sok fúrólégy megtalálható a ragacsos lapon, akkor kell elkezdeni ellene a védekezést, emelte ki Szűcs Gergely. Egy nagy fának a permetezése mindig kihívást jelent. Ha permetszerrel nem is tudunk védekezni, akkor is vannak olyan praktikák, amellyel meg tudjuk gátolni ezeknek a rovaroknak a szaporodását. Ez az időszak június végétől, július elejétől egészen októberig tarthat.

Ha nincs ilyen lapocskánk, a kártevőt úgy vehetjük észre, hogy a dión egy aprócska lyuk keletkezik. A lárva a dió belsejébe nem megy be, csak a külső zöld burokban rág. Ebben eszi meg a diónak a védelmet nyújtó rétegét, mely utána elszárad, és ezáltal ehetetlenné válik a dió, és lepotyog a fáról.

Ezt a tevékenységet meg tudjuk gátolni, ha egy fóliát terítünk a fa alá, vagy összeszedjük a lehullott diókat, így nem fog áttelelni a földben légy.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …