2024. április 19., péntek
FONTOS

Változtak a közterület használatra vonatkozó szabályok Gyulán

Időközönként felülvizsgálja a város képviselő-testülete a helyi rendeleteket, hogy az megfeleljen magasabb szintű jogszabályoknak, az aktuális társadalmi elvárásoknak, valamint a lakossági észrevételeknek. Egy ilyen vizsgálat történt nemrég a közterület használatáról szóló rendelettel kapcsolatban, mely szabályozza a közösségi együttélés közterületre vonatkozó szabályait.

Csige Gábor jegyző kiemelte, évek óta lehetőség van a város bizonyos pontjain fiákerek, lovasfogatok, vagy egyéb mutatványosok, utcazenészek kitelepülésére, mindez azonban engedélyköteles tevékenységnek számít. Az ezekre vonatkozó szabályok túl lazák voltak. Ezzel nem tudták a megfelelő társadalmi elvárásokat érvényesíteni, melyeket szerettek volna. Többek között nem tudták befolyásolni azt, hogy milyen színvonalú utcazenész jelenjen meg a várkertben, vagy a különböző parkokban. Hogyha valaki ilyen tevékenységet szeretne folytatni a városban, akkor az Erkel Ferenc Nonprofit Kft ügyvezetőjének az ajánlása szükséges hozzá. A fiákerek, lovaskocsik tekintetében is új szabályokat hoztak.

Szabályozták azt is, hogy az üzlettulajdonosoknak milyen többlet kötelezettségeik vannak. A saját üzletük előtti járdaszakaszon el kell takarítaniuk az esetleges szemetet, valamint télen a havat, ahogy a magánszemélyeknek esetében ez már évek óta a saját ingatlan előtt szokásos.

A közterületi árusítással kapcsolatban is új szabályok születtek. Ebben az időszakban megjelennek a közterületen a virágárusok, zöldség-gyümölcs árusok.

Az intézményesen gondozott zöldfelületek tekintetében a helyi rendelet tartalmazta azt a szabályt, hogy azon parkolni tilos. Amennyiben mégis azon parkolt valaki, akkor helyszíni bírságot, vagy közigazgatási bírságot szabnak ki a szabályszegővel szemben. A szabályok kisebb fokú megsértésének minősülő eset, melyet a szabálysértési törvény szabályoz, ezért azt helyi rendeletben nem lehet szabályozni. A közterület-felügyelet helyszíni bírsággal és közigazgatási bírsággal nem sújthatja a szabályszegőket, azonban a szabálysértési törvény szerint továbbra is eljárhat vele szemben, kezdeményezheti a bírságolását.

Nézze meg ezt is:

Karitatív rangadóra készülnek

  A Gyulasport Nonprofit Kft cégfilozófiájának kiemelt területe a karitatív segítségnyújtás, ami a jövő hétvégi …