2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Szentháromság szobrot állítottak Békéscsabán

A békéscsabai társszékesegyháztól indultak a zarándokok május 30-án a város másik pontjára, a Damjanich és a Wesselényi utca kereszteződésében felállított Szentháromság szoborhoz. A megyeszékhely új köztéri műalkotását már korábban felállították, de a felszentelésére a járvány miatt csak májusban kerülhetett sor.

Az eseményen Cs. Tóth János művészettörténész az avatás egyedülálló voltát hangsúlyozta, arról beszélt ugyanis, hogy nagy esély van arra, hogy 1948 óta Magyarországon ez az első új Szentháromság szobor. A református és az evangélikus gyülekezet képviselői mellett Szigeti Antal katolikus esperes plébános szólt a megjelentekhez, ő is a szoboravatás jelentőségét hangsúlyozta.

A mű elkészítése a kötegyáni Szőke Sándorhoz fűződik, számára egy több hónapon át tartó folyamat volt a Szentháromság szobor megalkotása. Létrejöttét jórészt kormányzati támogatás tette lehetővé, de a helyi szerepvállalás jelentősége sem elhanyagolható, a mű felállítását Szatmári Csaba kezdeményezte.

A napjainkban már ritkaságszámba menő alkotás talapzatán három, a magyar történelemből ismert szent jelenik meg, István, Imre és László. A Szentháromság ábrázolása mellett a kereszt is végigfut a szobor törzsén, de a trianoni békediktátumot is felidézi.

 

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …