2022. szeptember 25., vasárnap
FONTOS

A gyulai vár 1566-os ostromát idézték fel a Gyulai Végvári Napokon

Már hagyomány, hogy látványos felvonulással vette kezdetét a Gyulai Végvári Napok. A pénteki eseményen a 15-16. századi világot megidéző jelmezekben vonultak végig a nemzetközi katonai hagyományőr csapatok Gyula utcáin.

A hagyományőr csapatok a vár ostromát idéző tüzet nyitottak először a Kossuth téren, később pedig a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság előtt.

Görgényi Ernő polgármester a három napos esemény megnyitóján jelképesen Magyar Istvánt, valamint Náray Zsoltot bízta meg a parancsnoki feladatokkal. Kérte, hogy védje meg a várat és hogyha elvesztené, akkor 24 órán belül foglalja vissza.

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntő beszédében hangsúlyozta, az összes magyarországi végvár közül Gyula állt legtovább ellen a török óriási túlerejének.

A rendezvény második napján, szombaton már csatajelenetek zajlottak várkertben. A három nap során ez az egyik legnépszerűbb program, melyre az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők, hogy megnézzék a török időket megidéző eseményt.

Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár elmondta, Kerecsényi László kapitány megítélése a remények szerint változik az évek során. A katonák a túlerővel szemben kilenc hétig hősiesen védték a várat. A Gyulai Végvári Napok zárásaként, vasárnap látványos jelenetek mellett a keresztények visszafoglalták a gyulai várat.

Nézze meg ezt is:

Oktató kórház címet kapott a Békés Megyei Központi Kórház

A Gál Ferenc Egyetem ünnepélyes tanévnyitó ünnepségén adták át a Békés Megyei Központi Kórház számára az …